Antwerpen > 2010-03-31 Gerarda-Damad-Dekker Antwerpen
Regio Antwerpen

Gerarda Damad-Dekker over haar tochten, 31-3-2010

Voor de tweede maal kwamen de pelgrims uit Antwerpen samen op de vooravond van Witte Donderdag, dit jaar dus op woensdag 31-3-2010. Vijfenveertig leden van het genootschap - waaronder een pelgrim die enkele dagen later zou vertrekken en een andere die voor de .. 16de keer op stap gaat - waren op de afspraak in de ontmoetingsruimte van de Sint-Andriesparochie van Antwerpen. Erg aangenaam om vast te stellen was dat enkele leden van de Koninklijke Vereniging van het Sint-Julianusgasthuis aanwezig waren. Het is overigens deze vereniging die telkenjare op Witte Donderdag de “pelgrimstafel” in het gelijknamige gasthuis organiseert.
Dat “heimwee” naar de camino pelgrims lokt, lijkt voor de hand liggend en het werd sterk ervaren op deze bijeenkomst.
Luc Vermoesen leidde de spreekster, Gerarda Damad-Dekker, in. Op een zeer aparte en erg interactieve wijze spiegelde ze ons “haar” tocht voor. Gerarda Damad-Dekker is geboren te Heemskerk, Noord-Holland, maar ze woont al sedert 1986 in  Vosselaar. In 2004 ruilde ze het drukke zakenleven voor een tocht naar Santiago de Compostela. Erg onverwacht en zo goed als onvoorbereid. Daardoor kwam ze zichzelf tegen en leerde ze te relativeren. Lessen in nederigheid, noemt zij het zelf. Sindsdien legde ze reeds ettelijke kilometers af richting Sint-Jacob. Gerarda organiseert stiltewandelingen en geeft als vrijwilliger QiGong lessen.
Ze gaf praktische tips over de tocht maar ging ook diep in op de intense belevingen. Hoe je angst kan ombuigen naar liefde, wat negatieve gevoelens kunnen teweegbrengen en dat een positieve ingesteldheid een verrijking in je leven kan betekenen.
Wellicht herkenden veel toehoorders zichzelf in bepaalde situaties die zij schetste. Toch bleek zeer sterk dat iedere pelgrims zijn “eigen” weg moet stappen. Iedere pelgrim doet dit met eigen middelen, ingesteldheid en doelstellingen.
Een speciaal moment was het pakkende verhaal over de ontmoeting met een jonge crimineel van 12 jaar, die als laatste kans de tocht naar Compostela werd aangeboden onder leiding van een begeleider. Ver op de achtergrond repeteerde het kerkkoor voor de dienst van Pasen, wat aan haar verhaal een speciale dimensie toevoegde.
De camino van Gerarda kun je beleven in haar boek “Heimwee naar de Camino”, uitgegeven in 2009 en rijkelijk geïllustreerd met tekeningen en aquarellen die zij onderweg maakte.
Regiocontactpersoon Hilde Van Ingelgom bood de charmante spreekster als dank een mooie ruiker aan. Nadien werd er nagekaart en passeerden de actualia de revue:
  • Wanneer wordt de dikke “De Pelgrim nr 100” verwacht?
  • Waar blijft het boek “Het eerste woord”?
  • Wie komt er morgen naar de Pelgrimstafel?
  • Is het Jakobskerkenpad vandaag 31 maart écht afgesloten en volgeboekt?
  • Wie neemt er deel aan het Vlaams traject van “Europa Compostela 2010” met vertrek op 5 juni in Kalmthout richting Halle?
Alleszins een boeiende avond. De lente hing al voelbaar in de lucht.
Luc Vermoesen