TERUGBLIK > Westhoek - quiz

13 maart 2009: Caminoquiz in Diksmuide

Fotoreeks onderaan

Op vrijdag 13 (wij zijn niet bijgelovig, u toch ook niet?) maart 2009 pakte de regiowerking Westhoek van het Vlaamse Genootschap Santiago de Compostela uit met een nooit eerder georganiseerde activiteit: een quiz over van alles en nog wat in verband met de Camino naar Santiago.
Deze quiz was door een zevenkoppig team na uitvoerige denkoefeningen met veel zorg in elkaar gestoken om ongewenste verrassingen te vermijden. Het was heel prettig om samen te werken en we leerden er zelf ook veel bij.
De 45 vooraf ingeschreven deelnemers waren ei zo na allemaal present en werden door voorzitter Dino bij aankomst in 9 groepjes verdeeld, waarbij wij er als organisatoren wel aandacht voor hadden dat eventueel aanwezige bestuursleden niet onder één hoedje zouden kunnen spelen. Zo ontstonden groepen van vier tot vijf deelnemers, die elkaar min of meer vlug vonden en aanvulden. Elke groep koos een eigen naam met betrekking tot de Camino en een kapitein en dan konden we van start. De meeste deelnemers hadden wel een of andere ervaring met de Camino: te voet, per fiets of in toekomstplannen.
In grote trekken beschreven bestond de quiz uit drie grote onderdelen met telkens een tafelronde en voor het geheel van de avond voor de kapitein van elke groep een praktische proef: een test voor de tastzin in de vorm van een grote doos waarin tien voorwerpen staken, waarvan vijf die je op zo’n tocht niet nodig hebt. We probeerden de manier van antwoorden voortdurend af te wisselen tussen elke proef, zodat het voor de deelnemers niet eentonig zou worden.
De juryleden Carien, Greta, Carolien en Guido en voorzitter Dino waren bij de pinken en op hun qui-vive, terwijl quizmaster André probeerde het geheel in goede banen te leiden. Er werd gewerkt met power point maar ook met eenvoudige vraagstelling, waarbij de deelnemers een vragenlijst invulden of het juiste antwoord op een blaadje in de lucht staken.
Quizfanaat Dirk zorgde voor een vlotte bedeling van de tafelrondes en de antwoordformulieren en maakte ondertussen ook heel wat foto’s, terwijl de zusjes Lieve en Tine Colaert, dochters van Greta, tijdens de pauzes voor logistieke steun in de bar zorgden.
De eerste ronde bestond uit drie onderdelen + een tafelronde (over het menu van de pelgrim) die tijdens de eerste reeks diende opgelost. Om te beginnen werden foto’s getoond van gekende plekken op de Camino. Wie het antwoord wist, duwde op de drukknop. Daarna volgde het Camino-alfabet: de A van Astorga, de B van Botafumeiro, de C van coquillards, enz… Deze ronde eindigde met de heiligen: vb San Firmin. Maar we gaan ook niet alles verklappen.
Tijdens de tweede ronde kwamen tien soorten kruisen op tafel (niet gemakkelijk!), maar ondertussen werden de groepjes getest op getallen. Vb. hoeveel Jacobskerken in Vlaanderen? Daarna tien vragen over monumenten en landschappen. Vb. op welke rivier ligt Burgos? De tweede ronde eindigde met de Camino in Frankrijk via Vézelay, Moissac, Saint-Jean-Pied-de-Port…
De derde ronde bestond opnieuw uit drie reeksen: steden en gemeenten, multiple choice en varia. Ondertussen liep ook een tafelronde met een blinde kaart waarop de Spaanse provincies en een aantal plaatsen langs de Camino dienden aangeduid. Uiteindelijk werd het nog een spannende nek-aan-nek race tussen twee groepen. Maar deelnemen was veel belangrijker dan winnen. Toch was er natuurlijk een winnende groep Norte, waarvan elk lid een goede fles Rioja ontving, terwijl iedere deelnemer een sint-jacobsschelp met snoep naar huis mocht meenemen.
Een dame die toegaf helemaal niet met “de leerstof” vertrouwd te zijn, kwam er graag voor uit dat ze zich sinds lang niet meer zo geamuseerd had. Waarvan akte!

André Gysel, secretaris regio Westhoek