TERUGBLIK > 20090501 - mysteriespel

Activiteit regio Limburg

01-05-2009
 
Vrijdag 1 mei wandelen met het Compostelagenootschap-Limburg naar het Sint-Evermarusmysteriespel te Rutten (Tongeren) Misschien zag je ooit op je tocht naar Santiago de Compostela in Obanos (net voor Puente la Reina) de aankondiging van hun tweejaarlijkse mysteriespel. Wonderlijk, denken we dan, dat dit na eeuwen nog bestaat.
Maar weinig pelgrims weten dat in Rutten (Tongeren) er alle jaren op 1 mei volgens een vast stramien ook een mysteriespel opgevoerd wordt, waarvan tekst en rolverdeling gebaseerd zijn op mondelinge tradities. In de heilige weide rond de Evermaruskapel wordt de achtervolging en moordpartij op de terugkerende Santiagopelgrim (Sint) Evermarus authentiek uitgebeeld door de bewoners van dit kleine dorp.
In ‘De Pelgrim’ van juli 2002 ging Martin Kellens dieper in op dit gebeuren, waarin hij een menging vond van volkse overlevering en volksdevotie, en waarin de Keltische wortels duidelijk herkenbaar zijn, en het christelijke niet meer is dan "een sausje over het heidense gerecht".
In een van de volgende pelgrims willen we een artikel schrijven over dit gebeuren, maar dan bekeken vanuit de ogen van de mensen van Rutten, die zich identificeren met de rol die zij spelen, en grotendeels berust op mondelinge overlevering.
Het Compostelagenootschap afdeling Limburg wil er al vroeger aandacht aan besteden. Op 1 mei 2009 organiseren ze een wandeling van Tongeren richting Rutten, met de gelegenheid om het mysteriespel rond Evermarus mee te maken.