TERUGBLIK > 20090617 Spaanse verhalen

Gezellig samen zijn rond Spaanse (pelgrim)verhalen

Zaterdag 27 juni 2009

Met 18 genootschappers kwamen we in Leuven samen in het Spaans eetcafé “de Koerier van Navarra” voor een hapje en een babbel. Ivo Hermans, de bezieler van de “koerier” bracht eerst een boeiend stukje geschiedenis over Sint Jacob en de Camino. Zo vertelde hij het verhaal van de kleine menhir onder het altaar van de kerk in el Padron die de geschiedenis is ingegaan als de steen waar ooit de boot van Santiago was vastgemaakt. Al opgemerkt, zo zei hij, dat de Jacobsweg bezaaid is met pre-historische dolmen van voor de opkomst van het christendom? Op de stapweg werden die stille tekens van vergane culturen dikwijls overbouwd door Romeinse tempels en later door Romaanse kerkjes en gotische kathedralen. Rond veel van die magische plaatsen werden wijnvelden aangelegd zoals in de streek van de Rioja en de Bierzo. Ivo Hermans legde een verrassend verband tussen de resten van die verdwenen beschavingen, de pelgrimsweg en de wijnvelden. Heel wat van die verhalen heeft Ivo Hermans neergeschreven in zijn boek “Maskers van de zon, een verhaal over wijn en stenen” (Uitgeverij Epo).

Dan was het tijd voor de paella-kookdemonstratie. Op een heel onderhoudende en soms grappige manier heeft Ivo ons de knepen aangeleerd voor het maken van een goede paella. Samengepakt in zijn kleine keukentje dronken we Spaanse Cava en half-droge sherry terwijl Ivo ons allerlei anekdotes en wetenswaardigheden vertelde. De bakermat van de paella ligt volgens hem bij het Albuferameer en het Malvarrosa strand in de buurt van de stad Valencia waar de paella gemaakt wordt volgens eeuwenoude recepten. Het belang om ‘la textura del arroz’ (het weefsel van de rijst) intact te houden bij de bereiding, waarbij de spiegelgladde bovenlaag niet mag worden omgeroerd, is een belangrijke tip voor een goede paella.

Nadat de afgedekte paella een tiental minuten gerust had schoven we één na één aan bij de reuzenpaellapan. We lieten onze borden rijkelijk vullen met de heerlijk dampende paella. De rode en witte Spaanse wijn vloeide rijkelijk maar werd door de chauffeurs van dienst af en toe versneden met een glaasje water. Een rosé uit Irache deed ons terugdenken aan het wijnhuis op de camino francés met dezelfde naam waar je als pelgrim wijn kunt drinken uit een grote kraan. We voelden ons terug op de camino, opgenomen in één groep van gelijkgezinden in de geest van het genootschap. Plannen werden gemaakt, herinneringen werden opgehaald en brachten vergeten momenten terug tot leven en nieuwe vriendschapsbanden kwamen tot stand. Achttien genootschappers hebben heerlijk genoten van deze eet- en vertelavond. Het samen brengen van stappers, fietsers, geïnteresseerden en “volbloed - pelegrinos” in regionale werkingen beantwoordt inderdaad aan een reële behoefte. Zo werd er afgesproken om elkaar terug te ontmoeten op onze volgende regionale activiteit. (Powerpoint & DVD-presentatie : Magisch-spirituele bedevaartstocht naar COMPOSTELA op donderdag 15 oktober 2009 om 20 u in ‘café Klein Keerbergen ’ – HEVER -dorp) .

Marc Michiels