ETAPPENOVERZICHT > etappe01
Etappe 1 - van Brussel naar Duisburg, deelgemeente van Tervuren
[Jacobskerk in Brussel]


Brussel, meer dan 1000 jaar oud, hoofdstad van België en van de Vlaamse Gemeenschap. Honderden jaren vreemde overheersing … en dan hoofdstad van Europa worden. De enkele uren die je er op het Jacobskerkenpad doorbrengt, zijn veel te weinig om Brussel aan de Zenne te leren kennen.

Het Zoniënwoud met zijn 4300 ha is het restant van het Grote Kolenwoud. Aan de Oostenrijkers, die hier ook baas geweest zijn, dankt het de machtige beukenbomen. Op het einde van deze eerste etappe kom je in Duisburg, deelgemeente van Tervuren. Duisburg werd eertijds doorkruist door twee Romeinse secundaire wegen. De ene gaat van noord naar zuid en de andere van oost naar west. De Sint-Katharinakerk met de merkwaardige muurschildering van "Sint-Jacob met de ontschorste twijg" ligt op 104 meter hoogte.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Sint-Jacob-op-de-Koudenberg

Een eerste verwijzing naar Sint-Jacob vinden we op deze plaats wanneer de hertog van Brabant in de 12de eeuw hier langs de aloude handelsweg van Keulen naar Brugge een kapel laat optrekken. In latere tijden wordt dit een belangrijke kerk, waar o.a. Maria van Bourgondië gedoopt werd. Zoals zovele andere wordt ook deze kerk in de 16e eeuw vernield tijdens de Godsdienstoorlogen. In de 17de eeuw wordt de kerk parochiekerk en in 1629 laten de Aartshertogen Albrecht en Isabella het beeld van O.L. Vrouw van ‘s Hertogenbosch overbrengen, nog steeds voorwerp van devotie. In de 18de eeuw verwoest een brand de kerk en nadien wordt ze weer opgebouwd in classicistische stijl zoals de omringende gebouwen van het Koningsplein. Hier werd in 1831 Leopold I koning der Belgen gekroond. De band met het koningshuis is sindsdien gebleven, de uitvaartplechtigheid van Prins Karel en Koning Leopold III vonden hier plaats. De kerk fungeert als parochiekerk van het Belgische Leger.

JACOBALIA
Op de voorgevel troont een indrukwekkend beeld van Sint-Jacob pelgrim.
Naast het koor: gepolychromeerd houten beeld van Sint-Jacob (1888).

Uit de media

Relaas van de etappedag op vrijdag 18 juni 2010

Het Jacobskerkenpad is van start gegaan en hoe. Om kwart over acht staan de eerste deelnemers al aan de deur van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand. Iets na 9u gaat de deur open en kan de registratie van de deelnemers beginnen. Ze krijgen hun etappefiche met routebeschrijving en een reuzegrote routekaart op A3-formaat, en… hun eerste stempel. Om 10u leidt onze voorzitter Hugo Morael het Jacobskerkenpad in. Pastoor Thijs spreekt de pelgrims inspirerend toe over de voorliggende tocht, waarna hij de pelgrimszegen geeft. Dan overhandigt onze voorzitter de geloofsbrief aan Thea Strobbe. Deze zal elke dag door een andere pelgrim worden gedragen.

Druppelsgewijs vertrekken de deelnemers richting St.-Jacob-op-Koudenberg, waar hen een tweede stempel wacht. Voor de meeste deelnemers wordt het nadien een verrassend groene tocht van goed 24 km, die hen via het Terkamerenbos, door het Zoniënwoud en langs het Rood Klooster naar Duisburg brengt. Daar krijgen ze een warm onthaal door de ploeg rond René Sterckx. Na een avondmaaltijd met soep en een koude schotel worden de matjes gespreid. Het zal – gelukkig voor velen – de laatste keer zijn dat ze op matjes slapen. Vanaf Leuven zullen het veldbedden en af en toe zelfs echte bedden worden.

Etappedag in beeldhyperlink etappenoverzicht
hyperlink volgende etappe