ETAPPENOVERZICHT > etappe02
Etappe 2 - van Duisburg, deelgemeente van Tervuren, naar Leuven

Welkom in het Dijleland, een deelregio van de Groene Gordel rond Brussel. Vanaf de Sint-Katharinakerk in Duisburg leidt deze etappe je tussen de dorpen Vossem, Neerijse, Leefdaal, Korbeek-Dijle, Egenhoven en het Egenhovenbos naar de Sint-Jacobskerk in Leuven. Daarna gaat het via het historische stadscentrum en het prachtige begijnhof naar de niet minder mooie eindbestemming: de Abdij van ’t Park.

Het is weliswaar een relatief korte etappe van iets meer dan 18 km, maar daarom is ze niet minder mooi. Je kunt hier genieten van een verrassende rust tussen de wereldstad Brussel en de kunststad Leuven. Je wandelt tussen uitgestrekte velden en weilanden over hoge heuvelruggen, waardoor je prachtige panorama’s hebt op onder meer Leuven.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Leuven

De huidige gotische kerk vervangt een romaanse kerk uit het begin van de 13de eeuw, door brand verwoest in 1350. Van de oorspronkelijke kerk rest enkel nog de vierkante westertoren. In de Middeleeuwen aanzien als een der zeven wonderen van Leuven, dit o.a. omwille van het klokje buiten de toren. De dwarsbeuk werd op het einde van de 15de eeuw opgetrokken door Matheus de Layens, bouwmeester van het stadhuis van Leuven. In de 16de eeuw werden de zijkapellen aangebouwd en in de 18de eeuw werd het koor verbouwd in classicistische stijl. Sinds 1964 gesloten omwille van stabiliteitsproblemen en wachtend op restauratie.

JACOBALIA:
Bij de sluiting werd de kerk leeggemaakt en de meeste kunstschatten overgebracht naar het M van Museum Leuven.In dit Museum o.a. een schilderij van Pierre Joseph Verhaghen: Jacobus de Meerdere (18de eeuw).

Relaas van de etappedag op zaterdag 19 juli 2010

Na het ontbijt stappen de pelgrims een korte tocht van 14 km naar Leuven, waar ze een namiddag lang kunnen deelnemen aan een uitgelezen palet aan activiteiten. Vandaag is de geloofsbrief gedragen door Rick Lipkens.

De sinds 1963 gesloten Sint-Jacobskerk is ter gelegenheid van de doortocht van het Jacobskerkenpad voor één dag open. De pelgrims krijgen een zeer interessante toelichting van David Mellaerts over haar bouwgeschiedenis en een perspectief op haar toekomst. Dan volgt een stadswandeling langs de belangrijkste historische sites, de Kruidtuin en het gerestaureerde begijnhof. Om 17u30 wordt een Sint-Jakobsschelp en een stenen wegwijzer ingewijd. Daarna volgt in de Sint-Jacobskerk een boeiende conference door kunsthistoricus Ivo Hermans over Santiago de Compostela, gevolgd door het zingen van de vespers door het Gregoriaans vrouwenkoor uit Tienen. Ontroerend mooi. De dag wordt afgesloten met een heerlijke paellabereiding. Tegen 22u vertrekken de pelgrims met het openbaar vervoer naar hun logiesplaats in de kazerne van Heverlee. De ploeg rond Jos Belmans heeft voor een zeer gesmaakte aanpak - letterlijk en figuurlijk - van de etappedag gezorgd.

Etappedag in beeldhyperlink etappenoverzicht
hyperlink vorige etappe
hyperlink volgende etappe