ETAPPENOVERZICHT > etappe03
Etappe 3 - van Leuven naar Hoegaarden

In de streek waar je vandaag doorwandelt, leefde rond de 1ste helft van de 7de eeuw de H. Ermelindis. Haar ouders bezaten een klein landgoed in Lovenjoel. Zij wilden Ermelindis uithuwelijken aan iemand van adellijken bloede. Om zich te onttrekken aan dit gedwongen huwelijk, nam ze de benen en vestigde zich in een verlaten streek (Bevekom). Daar moest ze op de vlucht gaan voor twee broers die op haar verliefd waren. Tijdens haar vlucht diende ze zich te verschuilen midden in een kudde schapen. Ze plantte een stok in de grond en die veranderde onmiddellijk in een bloeiende meidoorn. Door dit wonder staakten haar belagers de achtervolging. In Meldert (Hoegaarden) bouwde ze een kluis en bracht er haar leven door. Elke 50 jaar wordt haar reliekschrijn geopend. Dit gebeurde voor het laatst in september 2000.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Uit de media

Relaas van de etappedag op zondag 20 juni 2010

Het ochtendgerammel wekt nogal wat pelgrims te vroeg uit hun slaap. Vandaag zal Lutgarde Luts de geloofsbrief naar Hoegaarden overbrengen. Na het ontbijt spoedt een groot aantal pelgrims zich naar de Abdij van ’t Park, waar ze een inspirerende tv-mis bijwonen. Met receptie achteraf. Dan voert een tocht van 23 km hen naar Hoegaarden. Onderweg stoppen velen aan de merkwaardige St.-Janskerk van Hoksem met een toren uit de 12de eeuw. Tijdens deze etappe liepen er enkele stappers verloren, omdat ergens in de routebeschrijving huisnr. 4 gebruikt werd als referentie, terwijl intussen het huis met nr. 4 afgebroken bleek te zijn.

Bij aankomst wordt de pelgrimsstempel gegeven aan de prachtige St.-Gorgoniuskerk van Hoegaarden. Enkele deelnemers die nog kracht in de benen hebben, beklimmen zelfs de klokkentoren, van waar ze een prachtig zicht hebben over het glooiend landschap dat tijdens de tocht onder de voeten doorgeschoven is. Om 17u30 verwelkomen burgemeester Jean-Pierre Taverniers en schepen van toerisme Marleen Lefèvre de pelgrims met een hapje en een drankje. Daarna gaan ze naar de logiesplaats, waar de tafels al gedekt staan. Vandaag staan er een lekkere soep en – iemand moet de eerste zijn – frietjes met stoofvlees op het menu. Vanzelfsprekend bereid met lokaal Hoegaards bier. Vannacht slapen de pelgrims op veldbedden, die voor hen in elkaar gestoken zijn.

Met dank aan het 10-koppige team rond André Stockmans voor deze prachtige dag.

Etappedag in beeld