ETAPPENOVERZICHT > etappe04
Etappe 4 - van Hoegaarden naar Attenhoven, deelgemeente van Landen

Gedurende de eerste 15 km, vanaf Hoegaarden tot in Ardevoor, volg je de GR128. Maar opgelet! De rood-witte GR-aanduidingen zijn regelmatig verdwenen of niet goed onderhouden. Bijna de hele etappe stap je door een golvend open landschap met velden en weiden en word je getrakteerd op weidse vergezichten. Je maakt een kleine zijsprong naar Wallonië om het mooie Provinciaal Domein van Hélécine aan te doen. Daarna gaat het opnieuw door de velden en fruitplantages van Laar en Neerwinden naar het rustige Attenhoven. Als je goed oplet, zul je op het einde van je tocht een tumulus – grafheuvel – opmerken.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Uit de media
Relaas van de etappedag op maandag 21 juni 2010

Stonden de pelgrims bij de eerste etappes nog te trappelen om ’s morgens vroeg te vertrekken, dan hebben ze zich al helemaal aangepast aan het ritme van het Jacobskerkenpad. Er is immers geen haast bij om de volgende etappeplaats te bereiken. Hun slaapplaats is voorzien en gegarandeerd. Ook om de avondmaaltijd en het ontbijt hoeven ze zich niet te bekommeren. Dus kunnen ze op eigen tempo de dagtocht stappen. De eerste losse groepjes vormen zich en er is veel tijd om fijne gesprekken te voeren tijdens het stappen. Vandaag voert de tocht van wederom 23 km ons naar Attenhoven, waar de vruchtbare streek van Haspengouw begint. Het is Reine-Marie Descheemaeker, die de geloofsbrief naar Hoegaarden brengt.

Ondertussen is de zon volop van de partij. Gelukkig heeft de stad Landen onderweg een tentje opgesteld, waar stadspersoneel de pelgrims van gratis frisdrank voorzien. De logiesplaats in Attenhoven is ter beschikking gesteld door etappemedewerker Herman Smets en is een juweeltje: een verbouwde schuur met plankenvloer op verschillende niveaus. De veldbedjes, die nu elke dag door Hugo Frederix van logiesplaats naar logiesplaats worden vervoerd, worden mooi uitgelegd. Het enige, wat de pelgrims nog zelf moeten doen, is de drie voetjes erin steken, en – belangrijk – pas de volgende morgen na het ontbijt er weer uittrekken. Zo kan iedereen van een noodzakelijke nachtrust genieten.

Het enige minpunt aan de logieslocatie is het ontbreken van douchegelegenheid. Maar dat is, zoals een pelgrim aangaf, ‘weer prettig geregeld’. Immers, het stadsbestuur van Landen zorgt tussen 14u en 16u voor een gratis pendelbus, die de pelgrims af en aan voert naar een sporthal in Landen, waar ze zich kunnen douchen.

Tegen 18u heeft de plaatselijke mannenkookclub een waar feestmaal bereid. De tafels zijn mooi aangekleed met bloemen en kaarsen. En de gerechten, uitsluitend klaargemaakt met ingrediënten uit de streek, zijn erg lekker. Dit alles overgoten met enkele glazen wijn. Na de maaltijd stelt Herman Smets een film voor over zijn fietstocht naar Santiago. De groep – zeg maar de familie – van Michel Rosseels heeft dit schitterend voor elkaar gebracht.

Etappedag in beeld
hyperlink etappenoverzicht
hyperlink vorige etappe
hyperlink volgende etappe