ETAPPENOVERZICHT > etappe05
Etappe 5 - van Attenhoven, deelgemeente van Landen, naar Sint-Truiden [Jacobskerk]

Deze route gaat van Attenhoven via Zoutleeuw en Duras naar Sint-Truiden. Je wandelt in de leemstreek – vochtig Haspengouw – en trekt door de vallei van de Kleine Gete. Je kunt genieten van het prachtige bouwkundig erfgoed van Zoutleeuw en Sint-Truiden. Je maakt kennis met de verleidelijkste plekjes van Haspengouw en het Hageland via rustige wegen, ver weg van de drukke stad. Sint-Truiden, gekend als abdijstad, fruitstad of marktstad, heeft een heleboel bezienswaardigheden, meer dan de moeite waard om te bezoeken: de abdijsite, de begijnhofsite en de Minderbroederssite. Een terrasje doen op de Grote Markt is zeker aan te raden. .

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Sint-Truiden

Het gehucht Schurhoven, in de middeleeuwen buiten de stadsmuren gelegen, bezat al in de 13de eeuw een kapel toegewijd aan Sint-Jacob. In een document uit de 16de eeuw is er sprake van een pelgrimsbroederschap. Op het einde van de 18de eeuw komt op de plaats van de kapel de huidige classicistische zaalkerk met mooi Luiks rococoportaal.

JACOBALIA:
Imposant beeld van Sint-Jacob pelgrim (16de eeuw).
Zijaltaar (nis): houten beeld van Sint-Jacob pelgrim (18de eeuw).
Glasraam: Christus schenkt een brood aan Jacobus. (1926).

Uit de media

Relaas van de etappedag op dinsdag 22 juni 2010

Ook het ontbijt in Attenhoven is om u tegen te zeggen en de pelgrims krijgen ook nog eens een stevig lunchpakket mee plus een liter water. Ludo Haest verzekert vandaag het overbrengen van de geloofsbrief. Langs mooie veldwegen gaat de tocht naar het stadje Zoutleeuw, eeuwen geleden een belangrijk stadje in het hertogdom Brabant. De deelnemers krijgen een boeiende rondleiding in de Sint-Leonarduskerk, rijk aan kunstschatten en daarom tot ver over de landsgrenzen bekend. Daarna gaat de tocht door het natuurreservaat ‘Het Vinne’, waar de stappers tussen de vijvers over houten bruggen door het riet wandelen. Zoals een pelgrim zei: “Ik dacht dat ik in een oerwoud zat”. Ondertussen hebben de lokale Limburgse media het Jacobskerkenpad ontdekt. Onderweg en bij de aankomst in de Tuinbouwschool worden ze gefilmd, gefotografeerd en geïnterviewd. Prima PR voor ons genootschap.

Er wacht een stadsgids om hen meer te vertellen over de kerk van het begijnhof. Hij is een gedreven verteller en de pelgrims hangen aan zijn lippen. Dan keren ze terug naar de Tuinbouwschool, waar een lekkere spaghetti klaar staat. Daarna gaat het spoorslags naar de Sint-Jacobskerk voor de misviering en aansluitend de inwijding van de schelp, gevolgd door een receptie aangeboden door de stad. Coördinator Hugo Frederix bedankt in naam van de talrijk aanwezige pelgrims het stadbestuur voor de warme ontvangst die hen in Sint-Truiden te beurt valt. Uiteraard wordt de groep rond Luc Diricx, die deze etappedag prachtig verzorgde, niet vergeten. Tussen haakjes: de opbrengst van deze etappedag gaat naar een fonds, dat het mogelijk maakt dat elk jaar een aantal leerlingen van de Tuinbouwschool naar Compostela kunnen gaan.

Etappedag in beeld