ETAPPENOVERZICHT > etappe06
Etappe 6 - van Sint-Truiden naar Tongeren

Na je vertrek aan de Sint-Jacobskerk volg je de GR128 tot Groot-Loon. Dit is de oude Romeinse heirbaan of de beroemde Niederstrasse, waarlangs pelgrims soms terugkeerden van Compostela naar deze streek en Duitsland. Het is een historisch en landschappelijk mooie route door een heuvelig landschap, grotendeels verhard. Je komt voorbij een aantal treffende monumenten: een galg, de bedevaartkapel van Helshoven (gerestaureerd en met openbaar toilet), het monument van Tjenne, de heks, en de vele kastelen en grote vierkantshoeven. Allemaal hebben ze hun vaak mysterieuze verhaal. Onderweg staan regelmatig infoborden met poëtische teksten van Boudewijn Knevels over de omgeving.

In Groot-Loon schakel je over op het fietsroutenetwerk. Je volgt de knooppunten 155, 156, 132, 118 en 117. Over de weidse velden ontdek je holle wegen en prachtige vergezichten. Even na knooppunt 117 volg je een eigen weg om Tongeren binnen te stappen.

Tongeren en Rutten liggen op de nieuwe Via Limburgica, die vanuit Thorn vertrekt naar Eghezée en daar aansluit op de Via Monastica. In Tongeren is er in de O.-L.-Vrouwebasiliek een infohoek over en voor pelgrims. Je kunt er een stempel krijgen. In de omgeving van de basiliek zijn er terrasjes bij de vleet! Rutten is een deelgemeente van Tongeren. Jaarlijks wordt er op 1 mei het Evermarusspel opgevoerd. Evermarus was een pelgrim, die bij zijn terugkeer uit Compostela in Rutten vermoord werd. De dorpelingen beelden in dit mysteriespel zijn verhaal uit.

Vanaf het Hospitaalplein in Tongeren vertrekt het Evermaruspad, dat je met een lus van 11 km over Rutten terug naar Tongeren voert. In de infohoek in de basiliek en bij de toeristische dienst kun je een folder met routebeschrijving en uitleg krijgen. Misschien goed voor een dagje extra in Tongeren …

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op woensdag 23 juni 2010

Vandaag is het een erg lange tocht van 26 km door het golvend Haspengouw. Het wordt ondertussen ontzettend warm met temperaturen tegen de 30°. De eerste rustpauze is aan de Kluiskapel van Helshoven. Hier worden de pelgrims opgewacht door broeder Arséne Martens, 83 jaar ondertussen, en een uitstekend verteller. Jeroom Coenen, die als Limburger vandaag de geloofsbrief op de eerste etappe door zijn heimat draagt, heeft in een café een stropdas gevraagd en gekregen. Hij vindt dat, als je de geloofsbrief draagt, je als een heer moet aankomen.

De tocht gaat verder langs de oude Romeinse heirbaan, tevens de beroemde Niederstrasse, waarlangs pelgrims terugkeerden van Compostela naar deze streken en Duitsland. De pelgrims staan stil bij de gerestaureerde galg en de Tjenneboom, waar ze het mooie verhaal van Tjenne de heks lezen en haar beeld tussen de boomkruinen bewonderen.

Bij hun aankomst in Tongeren worden de pelgrims feestelijk verwelkomd met beiaardspel door medewerker Mathieu Lenaerts. In de onlangs ingerichte pelgrimshoek in de basiliek krijgen de pelgrims hun stempel. Daarna zoeken ze hun logiesplaats in het parochiecentrum op en genieten van een verfrissende douche in het nabijgelegen sportcomplex. Tegen zessen gaan ze weer naar de basiliek voor een pelgrimszegen. Het avondmaal wordt in Poverello geserveerd, eerst soep en daarna een goed gevuld buffet. De bijdrage is donativo en gaat integraal naar Poverello. Na het avondmaal spreekt Lea, één van de bezielers van Poverello in Tongeren, hen over de geschiedenis en werking van de beweging. Boeiend en ontroerend. Terug in het parochiecentrum wordt op het door de laatste zonnestralen verwarmde terras nog gezellig nagepraat over de voorbije dag. Met dank aan Riet van Cleuvenbergen, Sonja Schepers, Rina Tilkin en het ganse team voor de zeer gewaardeerde goede zorgen.

Het begint een aantal pelgrims te dagen hoeveel voorbereiding er in het Jacobskerkenpad gekropen is en ze merken dat de organisatie van het Jacobskerkenpad als een goed geolied machientje loopt. Dat horen de etappemedewerkers en coördinator Hugo Frederix elke dag weer opnieuw. Joost Bol, de voorzitter van het Nederlands Genootschap, die al vanaf Brussel meestapt, zei hem vandaag: "Perfect in het kwadraat". Maar bovenal, de sfeer onder de pelgrims is heel goed en ze zijn enorm dankbaar naar de etappemedewerkers toe. Je ziet overal blije gezichten dat ze dit mogen meemaken.

Etappedag in beeld