ETAPPENOVERZICHT > etappe07
Etappe 7 - van Tongeren naar Bilzen

Je verlaat Tongeren via de Moerenpoort. Vanaf daar volg je de GR. Opgelet! Deze GR is de stadsvariante Tongeren en de aanduiding is een wit-rood (klassiek) blok met een schuine, witte dwarsbalk erdoor. Je ziet ook regelmatig Compostelastickers, omdat deze route een onderdeel is van de Via Limburgica, die in tegengestelde richting loopt, nl. van Bilzen naar Tongeren.


Je stapt langs het natuurgebied ‘De Kevie’, passeert de Blaarmolen, een watermolen, en stapt naar Berg. Hier word je getrakteerd op een prachtig uitzicht met het romaanse kerkje boven op de berg. Dan stap je over de – vroegere – Galgenberg (cfr. de galg op de etappe Sint-Truiden – Tongeren) langs holle wegen en kom je bijna aan de bronnen van de Demer. Je maakt de doorsteek naar het fietsroutenetwerk en stapt langs het wijnkasteel van Genoelselderen (met 16 ha wijnranken!). De laan rechtover het kasteel brengt je op een rustige wandelroute (aanduiding: gele, platliggende veelhoek), die mooie vergezichten garandeert op dit plateau. Het doet je vergeten dat je heel wat meters gestegen bent.


Je bereikt de sprookjesachtige Landcommanderij Alden Biesen, een ‘verplichte’ halteplaats voor Compostelastappers. Er is eetgelegenheid en er zijn toiletten. In het Apostelhuis is er trouwens een mooie permanente tentoonstelling over de natuur in deze regio. Als je even het bezoekerscentrum (in het kasteel) binnenloopt, ontdek je allerlei informatie over pelgrimshospitalen uit de streek. Daarna volg je het wandelpad naar Bilzen, dat je via het sportcentrum en via paadjes langs de Demer tot in het centrum brengt.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op donderdag 24 juni 2010

Joost Bol, de voorzitter van het Nederlands Genootschap, heeft vandaag de taak aanvaard om de geloofsbrief naar Bilzen te dragen. Na het ontbijt met meegeleverd lunchpakket gaat het richting Berg, waar speciaal voor de pelgrims het romaans kerkje geopend is. Het nodigt uit tot spontane samenzang. De deelnemers lopen deels over de Via Limburgica, maar dan in tegengestelde richting. Dan stappen ze over de Galgenberg en langs het wijnkasteel van Genoelselderen. Door het heuvellandschap met slechts hier en daar een boom in combinatie met temperaturen rond de 30° weegt deze relatief korte etappe van 18 km toch zwaar. Enkele stappers spreken van de ‘Limburgse meseta’.

Vervolgens dalen ze af naar de prachtige Landscommanderij van Aldenbiezen, een ‘verplichte’ halteplaats voor Compostelastappers. In het bezoekerscentrum krijgen ze een stempel en een gratis drankje en dan gaat het verder richting Bilzen. Na een welkome verfrissende douche, wat kleren wassen en een uurtje rust op de veldbedjes, dagen de deelnemers bijna allemaal op voor een rondleiding door het onlangs gerestaureerde stadhuis en de Sint-Martinuskerk. Daarna staat een lekkere driegangenmaaltijd voor ze klaar, bereid door het activiteitencentrum Oase. Om de avond af te sluiten biedt Schepen van Toerisme Maike Meijers de pelgrims nog een gratis drankje aan op de Markt, waarna de liefhebbers op een groot scherm het WK voetbal kunnen volgen. Deze gezellige etappedag hebben we helemaal te danken aan de seniorengroep rond Alice Stulens.

Etappedag in beeld