ETAPPENOVERZICHT > etappe09
Etappe 9 - van As naar Maaseik [Jacobskerk]

Het St.-Aldegondiskerkje in het centrum van As geeft de start aan deze etappe. Je wandelt door een bos, met een replica van de eerste boortoren van André Dumont, naar het voormalige stationnetje van As. Dan stap je via wandelwegen parallel met het fietspad – de oude spoorweg van As naar Maaseik – door de bossen van het Kempens plateau (Nationaal Park Hoge Kempen) tot aan de vroegere Driepaalhoeve, nu een meditatiecentrum. Vandaar gaat het over het fietsroutenetwerk langs de oude zinkfabriek van Rotem naar de ijzeren brug over de Zuid-Willemsvaart en verder naar het kapelletje in ’t Reselt in Rotem. De Kasteeldreef in Elen brengt je naar het prachtig gerestaureerde kapelletje van de H. Rita bij het kasteel Sipernau. Via het centrum van het Maaslandse dorpje Elen kom je bij het kapelletje van O.-L.-Vrouw van Rust, omringd door lindebomen en rustbanken. Genietend van de uiterwaarden van de Maas stap je verder over de Maasdijk naar het mooie kerkje van het bedevaartsoord Heppeneert. Daar staan het monument van de kaartridder en prachtige beelden in het parkje. Tenslotte bereik je het stadje Maaseik, bekend van o.a. de Gebroeders Jan en Hubert Van Eyck en uiteraard de Sint-Jacobskerk. In het instituut Ter Engelen bevindt zich bovendien sinds 2005 het eerste refugium van Vlaanderen.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk in Maaseik

De kruisheren, die instonden voor opvang van pelgrims en kruisvaarders, vestigden zich in de 15de eeuw in Maaseik nabij de kapel van Sint-Jacob, opgericht door de plaatselijke pelgrimsbroederschap. In 1767, zoals blijkt uit het chronogram boven het portaal, werd de eeuwenoude kapel verbouwd tot een kerk. Het eerder banale exterieur laat niet vermoeden dat zich binnen de muren een mooi rococo interieur bevindt, uniek voor Limburg. De ontwerper van het barok altaar liet zich inspireren door dit van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In 2008 werd op een zijmuur, onder een pleisterlaag, een muurschildering, vermoedelijk daterend uit het begin van de 16de eeuw, aangetroffen.

JACOBALIA:
Op het plafond van de kerk: afbeelding van een pelgrimsstaf, kalebas en sint-jakobsschelp;
in het koor: een Jacobusafbeelding in houtsnijwerk;
in het zijportaal: een houten beeld van Jacobus.

Uit de media
Relaas van de etappedag op zaterdag 26 juni 2010

Vandaag wordt de geloofsbrief getransporteerd in de ‘rollende rugzak’ van Bernard Camerlinck. Het eerste deel van het traject gaat verder door het Nationaal Park ‘Hoge Kempen’ en er is ruimschoots schaduw tijdens deze 19 km lange etappe. Over de ijzeren brug over de Zuid-Willemsvaart gaat het naar het kapelletje op ’t Reselt in Rotem. De pelgrims passeren het Maaslandse dorpje Elen met het prachtig gerestaureerde kapelletje van de H. Rita bij het kasteel Sipernau, en even verder het kapelletje van O.L. Vrouw van Rust, omringd door lindebomen en rustbanken. Daar biedt etappemedewerkster Hilda Cardinaels de stappers een tas gekoelde soep aan. En dat wordt zeer gesmaakt en gewaardeerd. Genietend van de uiterwaarden van de Maas, stappen ze verder over de Maasdijk, naar het mooie kerkje van het bedevaartsoord Heppeneert. Vlakbij strijken de pelgrims neer op een terrasje, het eerste van de dag. Daarna gaat het verder richting Maaseik, waar een drankje op hen wacht in het parochiecentrum.

Om te logeren hebben de negen eerst aangekomen deelnemers vandaag de keuze tussen het Hof Ter Engelen, één van de eerste refugio’s van ons land, en het internaat Amigo. Op kamers en in bedden. Grote luxe dus.

Tegen 17u30 zakken de pelgrims allemaal af naar de pas gerestaureerde – vierde – Sint-Jacobskerk. In Maaseik ook wel Kruisherenkerk genoemd. Het eerder banale exterieur laat niet vermoeden dat zich binnen de muren een zeer mooi rococo interieur bevindt. Het maakt indruk op onze pelgrims. Prior Mathieu Martens van de Kruisheren wijdt voor de kerkdeur de pas aangebrachte bronzen schelp in. Daarna trekken de deelnemers in stoet naar Hof ter Engelen, waar door de prior Mathieu Martens, in aanwezigheid van zuster Marie-Jeanne, een tweede schelp wordt ingewijd. In het gezelschap van burgemeester Jan Creemers gaat het dan naar de Markt, waar de wegwijzer naar Santiago wordt onthuld.

Voor de avondmaaltijd gaan we naar het parochiecentrum, waar de oud-prinsen van het Maaseiker carnaval als volleerde chefs een bijzonder lekkere maaltijd aan de deelnemers aanbieden.

Met dank aan Winand en Bertie Damen, Hilda Cardinaels, Ria Bruggen en de oud-prinsen.

Etappedag in beeld