ETAPPENOVERZICHT > etappe10
Etappe 10 - van Maaseik naar Nieuwe Kempen, Opglabbeek (voorheen Houthalen-Oost)

Een etappe voor de pelgrim die geniet van vogelenzang, het geruis van de wind en kabbelend water dat je naar die plek in het hart voert waar je de stille genieter wordt. Voorzien van drank en proviand kun je deze etappe glimlachend, fluitend of zingend stappen, want de natuur is er heel mooi.

De route voert je langs de lieflijke Bosbeek, ook wel Oeterbeek genoemd, naar Neeroeteren. Je komt via de Grotlaan, waar een mooie reproductie van de Lourdesgrot ligt, Neeroeteren binnen. Dit dorp, dat al in 925 vermeld werd als Uoatra, ligt op de grens van het Maasland en het Kempens plateau. Onderweg zul je regelmatig watermolens tegenkomen, o.a. de Neermolen, net voor de kerk. Je kan de mooie St.-Lambertuskerk bezoeken. De schilderingen van waterplanten op het plafond zijn indrukwekkend evenals de prachtige apostelenbalk, het mooie Marianum en uiteraard de beelden van St.-Jacob. Over de Zuid-Willemsvaart kom je na een tijdje voorbij de Volmolen. Ze ligt in een sprookjesachtig natuurgebied langs de Bosbeek in Opoeteren.

Het schilderachtig mooie hoekje bij de oude Dorpermolen vlak bij de kerk in Opoeteren vraagt om even te verpozen. Dan wandel je via de Opoeterse bossen en het rustige natuurschoon van Louwel naar Opglabbeek. Hier zie je op een gegeven moment ook de mijnsteenberg van Zwartberg liggen, een groene herinnering aan het mijnwerkersleven in deze streek.

Terwijl je tussen velden en bossen door wandelt, begrijp je waarom in het Limburgs volkslied het bronsgroen eikenhout en het weelderige, sappige veldgewas bezongen worden.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op zondag 27 juni 2010 - van Maaseik naar Houthalen-Oost

Na het zeer verzorgde ontbijt, zowel in Ter Engelen als in het internaat Amigo, gaan de pelgrims op pad voor de langste etappe van het Jacobskerkenpad, goed 30 km. Omdat er een plaag van processierupsen is gesignaleerd in de eikenbossen op de eerste kilometers van de tocht, is er gisteren nog in allerijl een nieuwe route uitgestippeld. Het is immers onverantwoord om onze pelgrims onder eikenbomen met processierupsen te laten doorlopen. Hevige jeuk gedurende verscheidene dagen, zelfs weken, zouden hun deel geweest zijn.

Hun eerste stempel krijgen de pelgrims in de bijzonder mooie St.-Lambertuskerk in Neeroeteren, waar etappemedewerkster Ria Bruggen de deelnemers gidst. Iedereen is onder de indruk van de schilderingen van waterplanten op het plafond, evenals van de prachtige apostelenbalk, het mooie Marianum en uiteraard de beelden van Sint-Jacob. Dan kruisen ze de Zuid-Willemsvaart om langs de Volmolen door het prachtige natuurgebied langs de Bosbeek in Opoeteren te stappen. Een eindje verder zien ze de mijnterril van Zwartberg liggen, een herinnering aan het mijnwerkersleven in deze streek. Was de warmte in de bossen goed te verdragen, dan valt ze als een blok op de deelnemers, van zodra dezen de eerste huizen van Houthalen-Oost bereiken. In de sporthal van Houthalen-Oost, waar de veldbedjes staan opgesteld, is het gelukkig koel, en na een frisse douche zijn de meesten weer hun oude zelf. Daarna genieten ze nog van een lekkere chocomousse, zelf bereid door Ria Bruggen.

Vandaag staan er geen activiteiten op het programma, want na de lange etappe is iedereen aan broodnodige rust toe. Gedragen door Riet Van Cleuvenbergen komt de geloofsbrief veilig en wel in Houthalen-Oost toe.

Guy Smeyers, Hilda Cardinaels en Ria Bruggen hebben voor een heel fijne etappedag gezorgd.

Etappedag in beeld