ETAPPENOVERZICHT > etappe11
Etappe 11 - van Nieuwe Kempen, Opglabbeek (voorheen Houthalen-Oost) naar Eversel, Heusden-Zolder [Jacobskerk]

Via het verkeersvrije fietsroutenetwerk bereik je het domein en natuurreservaat Kelchterhoef met zijn historische Abdijhoeve (1228), de 750-jarige oude eik met de unieke ‘Kastanjedreef’, Hoeve Jan en Hoeve Mieneke – typische langgevelhoevetjes uit 1834. Nadat je Houthalen-Centrum hebt doorkruist, loop je via een oud tramspoor in de richting van de laatst gesloten kolenmijn van België, die van Zolder. De landelijke weg slingert zich verder tussen de natuurreservaten Berkenbosbeek en de Schansbeemden en belandt in de mooie vallei van de Mangelbeek. Voor je de drukke N72 bereikt, kom je voorbij het Kasteel van Meylandt, waar de Academie voor beeldende kunst is ondergebracht en waar je ook een borstbeeld vindt van Ridder Barthelémy-Théodore de Theux de Meylandt. Hij was actief betrokken bij de oprichting van de Belgische staat en bij de koningskeuze van Leopold I. Iets verder kom je voorbij de geklasseerde molen van Meylandt, die dateert uit 1747. Het fietsroutenetwerk en het natuurreservaat Meylandt-Obbeek-Strabroek brengen je voor de laatste kilometers naar Ubbersel, net zoals Eversel een gehucht van Heusden. Het laatste stuk stap je via rustige straten en door bos richting Eversel. Onderweg kun je, met een kleine zijsprong, het Vogelasiel Centraal Limburg bezoeken. De Jacobusstraat – of wat had je gedacht – brengt je tot bij de Sint-Jacobuskerk.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Eversel

In de 16de eeuw stond hier al een Jacobskapel. In de daaropvolgende eeuw werd in Eversel een “karabijngilde” Sint-Jacob gesticht. De kapel bleef bestaan tot aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. In 1839 werd Eversel een zelfstandige parochie met Sint-Jacob als patroon. In 1849 werd een nieuwe kerk in neoclassicistische stijl ingewijd. In 1858 werd Sint-Bavo de tweede patroonheilige van deze kerk.

JACOBALIA:
Beeld van Sint-Jacob pelgrim (19de eeuw). Hout gepolychromeerd.
Vaandel van Sint-Jacobsgilde. Processievaandel met afbeelding van Sint-Jacob en van de kerk (1989).

Relaas van de etappedag op maandag 28 juni 2010 - van Houthalen-Oost naar Eversel

Na de eerste drie koude dagen doorheen Vlaams-Brabant was er, voor we Limburg binnenstapten, een bede gericht aan Sint-Jacob voor mooi weer. Alleen had iemand vergeten hem de maximum temperatuur te vermelden. En hij heeft de knop ver opengedraaid: vandaag worden de 30° met gemak overschreden.

De meeste pelgrims houden al hun eerste stop op een terrasje in het centrum van Houthalen. Even later, en voor de eerste keer, duikt een schoonheidfoutje op de routekaart op, echter zonder veel gevolg. Er worden vliegensvlug enkele pijlen aangebracht en later weer weggenomen. Eens de laatste huizen van Houthalen achter zich gelaten, slingert de landelijke weg zich verder tussen natuurreservaten Berkenbosbeek en De Schansbeemden naar de mooie vallei van de Mangelbeek. Op het terras aan de vijver van het kasteel van Meylandt genieten de stappers van hun picknick. Verder gaat het door het natuurgebied van Meylandt-Obbeek-Strabroek tot aan het Sint-Jacobskerkje. De vijfde op onze tocht. Daar krijgen ze ook hun stempel. Vlakbij, in het parochiecentrum annex sporthal kan worden gedoucht en gerust. Tegen halfzes wordt de avondmaaltijd al geserveerd, want om halfzeven begint de misviering voor een volgelopen kerkje met naast onze pelgrims heel wat mensen uit het kerkdorp Eversel. Aan het einde wordt de pelgrimszegen gegeven, ingeleid door een mooie tekst van pastoor Frans Kusters. Daarna wijdt hij op het pleintje voor de kerk de schelp in. Burgemeester Sonja Claes houdt een toespraak en onthult samen met Hugo Frederix de gloednieuwe Santiagowijzer. Deze laatste dankt haar voor de ondersteuning, die het Jacobskerkenpad van het gemeentebestuur van Heusden-Zolder mocht ontvangen. Om af te sluiten biedt de kerkraad aan alle aanwezigen nog een receptie aan. Met dank aan Adrien Gilis, Willy Van Aelst en de andere medewerkers voor een goedgevulde en gesmaakte etappedag. Vandaag ontfermde Roos Bossuyt zich over de geloofsbrief.

Etappedag in beeld