ETAPPENOVERZICHT > etappe12
Etappe 12 - van Eversel naar Scherpenheuvel (voorheen Diest)

Op deze etappe wandel je meestal op heel rustige, verharde wegen. Hoogtepunten zijn de omgeving van de Duizendjarige Eik, met ook een uitkijktoren, en het natuurreservaat ‘De Vallei van de Zwarte Beek’. Het beekdallandschap van de Zwarte Beek wordt gerekend tot een van de waardevolste beekvalleien in Vlaanderen. Verder gaat het langs het bos van Hees, richting Schaffen. Mooi is ook het binnenkomen van Diest via de Schaffensepoort. Daarna gaat het richting Scherpenheuvel met zijn basiliek.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op dinsdag 29 juni 2010 - van Eversel naar Diest

Ook vandaag houdt de drukkende warmte aan. Veel drinken is dus de boodschap, want vochtverlies wordt de grootste vijand van onze pelgrims. En net op deze etappe van 18 km komen de deelnemers onderweg geen winkel of horecazaak tegen. Het is Jaak Vandermaesen die vandaag de geloofsbrief meedraagt naar de Oranjestad Diest. Eens over het Albertkanaal stappen de pelgrims langs zeer rustige verharde wegen. Via de Lummense gehuchten Molem en Laren gaat het naar de Duizendjarige Eik in Mellaar. Verderop lopen ze door het natuurreservaat ‘De Vallei van de Zwarte Beek’, dat tot een van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen wordt gerekend. Dan gaat het langs het bos van Hees richting Schaffen. Vooraleer ze Diest binnenkomen via de Schaffensepoort stappen ze over de vroegere vestingwallen, opgetrokken tussen de Zwarte Beek en de Demer, die hier enkele kilometers ver parallel naast elkaar stromen op een goede 100m van elkaar. Enkele pelgrims strijken neer bij het eerste cafeetje, dat ze in Diest tegenkomen. Na de ontvangst in Ons Tehuis trekken de pelgrims naar hun logiesplaats boven op de Citadel, waar ze om 17u in de refter van de para’s de maaltijd gebruiken. Daarna worden ze meegenomen voor een stadswandeling door Diest, met als orgelpunt een bezoek aan het mooi bewaarde begijnhof. De gids legt hierbij uit dat begijnen geen kwezels waren, maar in feite feministes avant-la-lettre.

Etappedag in beeld