ETAPPENOVERZICHT > etappe13
Etappe 13
van Scherpenheuvel (voorheen Diest) naar Tremelo (voorheen Betekom)

Je vertrekt vanuit Scherpenheuvel, met zijn mooie basiliek. Verderop ga je langs kleine en soms heel kleine paadjes door veld en bos. Je komt uit aan de Demer, waar je al de kerktoren van Aarschot kunt bespeuren. Via de Demerdijken kom je in Tremelo aan.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Uit de media
Relaas van de etappedag op woensdag 30 juni 2010 - van Diest naar Betekom

De nachtrust is niet wat ze had kunnen zijn, want rond middernacht is er flink wat gestommel door ‘thuiskomende’ militairen. Vandaag is de geloofsbrief toevertrouwd aan de goede zorgen van Marc Deryck. Nadat ze de stadskern van Diest hebben verlaten, gaan de pelgrims langs kleine paadjes tussen weiden en graanvelden door tot ze in de verte de toren van de basiliek van Scherpenheuvel zien opdoemen. Deze aanblik is voor vele pelgrims een herkenbaar gevoel, alsof je de toren van Santiago ziet. De meeste pelgrims brengen een bezoek aan de basiliek en gaan daarna naar de refugio ‘De Pelgrim’.

Na Scherpenheuvel komen de pelgrims jongeren tegen, ook met rugzakken, die richting festivalweide van Werchter trekken. Die vinden het een beetje vreemd om zoveel toch wat oudere rugzakdragers te zien, en vragen hen of ze ook naar de weide van Werchter stappen.

De tocht loopt langs zeer kleine paadjes tot de stappers op de dijk langs de Demer uitkomen, die hen via Aarschot naar Betekom voert. Op de dijk lopen in deze loodzware hitte is echt afzien. Het terras aan de sporthal is dan ook een welkome gelegenheid om de dorst te lessen en uit te rusten. ’s Avonds kan er aangeschoven worden aan een rijk gevarieerde en gesmaakte barbecue. Hugo Frederix bedankt schepen Herman De Coux, die het mogelijk maakte om de sporthal van Betekom om te toveren tot een eendaagse refugio. Als toemaatje biedt de schepen aan iedereen nog een straf lokaal bier aan. Hopelijk bevordert dit de nachtrust.

Bedankt aan Willy en Raymonde Janssens en Rik Nys voor hun goede zorgen bij de twee etappes van Eversel naar Diest en van Diest naar Betekom. Morgen gaan de veldbedden van de legereenheid van Leopoldsburg, die door Hugo Frederix vanaf Hoegaarden tot Betekom elke dag van de ene naar de andere logiesplaats zijn verhuisd, weer terug naar de kazerne. Vanaf Lier, en dit tot in Wachtebeke, zorgt voorzitter Hugo Morael voor deze karwei. Met veldbedjes van het Vlaamse Kruis ditmaal.

Etappedag in beeld