ETAPPENOVERZICHT > etappe14
Etappe 14 - donderdag 1 juli 2010
van Tremelo (voorheen Betekom) naar Mechelen

Je start deze etappe in Tremelo, het geboortedorp van Pater Damiaan, die in 2009 heilig verklaard werd. Je passeert zelfs zijn geboortehuis, waarin het Damiaanmuseum is ondergebracht. Via meestal landelijke wegen ga je langs en door enkele natuurreservaten van het Demerland naar het Dijleland. In de dorpskernen Keerbergen en Bonheiden vind je voldoende bevoorradingsmogelijkheden. Na een stukje Mechels Broek en enkele kilometers langs de Dijle beland je via de Kruidtuin, die in de volksmond nog steeds ‘Den Botanique’ wordt genoemd, in het centrum van Mechelen, de stad van de maneblussers en Opsinjoorke. Alhoewel ze niet op de route ligt, is er in Mechelen in de wijk ‘Stuivenberg’ ook een St.-Jacobsgemeenschap rondom de St.-Jacobskapel, waar ook een mooi St.-Jacobsbeeldje staat. De kapel ligt op ongeveer 3 km wandelafstand ten westen van het Mechelse centrum, aan de overkant van de Leuvense vaart, die daar ook ‘Stuivenbergvaart’ wordt genoemd. Voor wie hieraan een bezoek wil brengen, is er een routebeschrijving vanaf de Grote Markt van Mechelen.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op donderdag 1 juli 2010 - van Betekom naar Mechelen

Vandaag is het Mai Damen, die de geloofsbrief onder haar hoede heeft en de provincie Antwerpen binnen draagt. Een bijzonder lange etappe van 30 km voert de pelgrims eerst naar Tremelo, het geboortedorp van de in 2009 heilig verklaarde Pater Damiaan. Ze passeren aan zijn geboortehuis met het Damiaanmuseum. De temperatuur is een stuk boven de 30° en de dorpskernen kunnen elkaar niet snel genoeg opvolgen om aan het nodige drinkwater te komen. Langs Keerbergen en Bonheiden stappen ze verder tot op de dijk van de Dijle, iets voor ze Mechelen binnenkomen. Deze laatste kilometers onder de brandend hete zon zijn voor de meeste pelgrims een ware beproeving. De logiesplaats is het Diocesaan Parochiaal Centrum, waar ook de zetel van ons genootschap is gevestigd. Daar slapen de deelnemers in tweepersoonskamers. Met bedden uiteraard. ’s Avonds gebruiken de deelnemers het avondmaal in een lokaal restaurant.

Etappedag in beeld