ETAPPENOVERZICHT > etappe15
Etappe 15 - van Mechelen naar Lier

Deze etappe vertrekt in Mechelen, de stad van de ‘maneblussers’, met de statische Sint-Romboutstoren. Je stapt door het land van Dijle en Nete, vooral gekend vanwege de vele groentetelers. In het parcours zitten enkele mooie, rustige bospaden, aangelegd op een vroeger spoorwegtracé. Ze voeren je naar de Netedijk, vanwaar je nagenoeg verkeersvrij tot in Lier stapt, de stad van Pallieter, de Zimmertoren en het Begijnhof.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Uit de media

Relaas van de etappedag op vrijdag 2 juli 2010

Vannacht is Koen De Witte, die er vanaf de start in Brussel al bij was, met een niercrisis afgevoerd naar het ziekenhuis. Na een kleine medische ingreep is hij weer aan de beterhand en intussen weer thuis.

Vandaag wordt er gestapt bij temperaturen meer dan 35°, wat de relatief korte etappe van 16 km toch weer erg zwaar maakt. Annemie Vanderschoot brengt de geloofsbrief mee naar Lier. De tocht gaat via enkele mooie en rustige bospaden, aangelegd op een vroeger spoorwegtracé, naar de Netedijk. Vandaar lopen de pelgrims bijna verkeersvrij verder tot in Lier. Het stappen over de bloedhete dijken is een ware calvarietocht. Onderweg kan bijna niet genoeg water bijgetankt worden om uitdroging te voorkomen. De vergelijkingen met de camino in Spanje worden steeds opnieuw gemaakt. Bij aankomst in de sporthal van het Sint-Gummaruscollege krijgen de deelnemers overvloedig water aangereikt, waarna ze zich douchen en zich even te rusten leggen.

Om 15u30 start een erg boeiende stadswandeling, die ons over de oude stadsomwalling, door het pittoreske begijnhof, langs de Zimmertoren en de imposante Sint-Gummaruskerk naar de Sint-Jakobskapel op de Grote Markt voert. Om 17u onthullen voorzitter Hugo Morael en schepen Guido Van den Bogaert de schelp, die in de muur van de kapel is geplaatst, waarna pastoor Jan Verheyen deze inzegent. Daarna worden de pelgrims en andere genodigden ontvangen op het stadhuis en wordt hen een receptie aangeboden. Na de misviering om 18u trekken de deelnemers naar het restaurant Hof Van Aragon voor een fijn verzorgde maaltijd.

Met dank aan Fons Dens, Magda Cumps, Els De Vos, Antoon Celis en Mieke Van Borm om alles op de twee etappes Betekom – Mechelen en Mechelen – Lier in goede banen te hebben geleid. Hier past ook een speciaal woord van dank aan Fons Dens, die alle 38 etappebeschrijvingen nauwkeurig op hun correctheid heeft nageplozen op stafkaarten en daarna aan de hand van elke routebeschrijving een gedetailleerde routekaart heeft gemaakt. Deze kaarten zijn afgedrukt op groot A3-formaat en worden samen met de etappefiche en routebeschrijving elke morgen aan de ingeschreven pelgrims overhandigd.

Etappedag in beeld