ETAPPENOVERZICHT > etappe16
Etappe 16 - van Lier naar Deurne (voorheen Brasschaat) [Jacobskerk in Borsbeek]

Nadat je Lier, de stad aan de Nete, verlaten hebt, voert deze etappe je door een landelijke regio naar Borsbeek, waar je één van de achttien Jacobskerken aantreft. Vandaar gaat het noordwaarts, richting Antwerpse Kempen, via enkele mooie groene zones, zoals het Rivierenhof, het Domein Ertbrugge en het Park van Schoten.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Borsbeek

In 1232 vinden we een eerste vermelding van een Sint-Jacobskapel in Borsbeek, toen nog een uithoek van Deurne. Vermoedelijk was het Willem Nose, een Antwerps grondbezitter, die de kapel liet bouwen. Als het inwonersaantal van Deurne en Borsbeek toeneemt, wordt in 1264 de kapel van Borsbeek verheven tot parochiekerk. In de volgende eeuwen verbouwd tot een gotische driebeukige kerk. De torenspits werd tot tweemaal toe afgebroken, in 1914 en 1941 en telkens opnieuw opgebouwd. In 1959 werd de vernieuwde kerk ingewijd.

JACOBALIA:
Hoogaltaar: beeld van Sint-Jacob (18de eeuw).
Beeld van Sint-Jacob (18de eeuw).

Relaas van de etappedag - van Lier naar Brasschaat op zaterdag 3 juli 2010

Tijdens deze lange etappe van meer dan 28 km draagt Hugo Van Dommelen de geloofsbrief. Halverwege tussen Lier en Borsbeek staat onze voorzitter Hugo Morael klaar met fris water voor de pelgrims, die weer maar eens de tocht onder de brandende zon ondernemen. Dat wordt gewaardeerd.

In Borsbeek komen ze aan bij de zesde Jacobskerk van onze tocht. Het is nog even wachten tot de aan de gang zijnde huwelijksmis ten einde loopt. Als bruid en bruidegom het kerkje buitenstappen, weten die niet wat ze zien: een grote groep pelgrims die hen van harte toejuichen en geluk wensen. Onze geloofsbriefdrager geeft de bruid een dikke kus en hij krijgt op zijn beurt van de bruidegom een ballonnetje als dank. Daarna wordt de schelp onthuld en ingewijd door pater Filip in aanwezigheid van de Schepen van cultuur Ann Coemans. Hugo Morael dankt hen voor de steun vanuit de parochie en de gemeente.

Zoals gewoonlijk komen de deelnemers in verspreide slagorde aan in het St.-Michielscollege van Brasschaat, waar de veldbedden klaar staan om uit te rusten van deze lange en vermoeiende tocht.

Om 19u schuiven een zestigtal personen aan voor een uitgebreide barbecue, geprepareerd door leden van de regio Noorderkempen en lokale vrijwilligers. Er is ruim voldoende variatie en niemand komt iets te kort. Waarvoor dank aan de medewerkers van deze etappedag.

Etappedag in beeld