ETAPPENOVERZICHT > etappe17
Etappe 17 - van Deurne (voorheen: Brasschaat) naar Kapellen [Jacobskerk]

Deze etappe heeft vooral een groen karakter. Zodra je Deurne achter je gelaten hebt, kom je al snel in het Park Vordenstein. Daarna kun je genieten van het Peerdsbos (148 ha bebost domein), dat eigendom is van het OCMW van de stad Antwerpen. Hierna wandel je ongemerkt het park van Brasschaat (147 ha) in. Dit park wordt beheerd door het gemeentebestuur van Brasschaat. De volgende groene zone is het domein De Inslag, waarna je langs het antitankkanaal en het Fort van Brasschaat het domein De Uitlegger als laatste aandoet. Beide domeinen worden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Regering. In de gemeente Kapellen is het oudste gebouw de Sint-Jacobuskerk. Het koor dateert uit de 14de eeuw, het laatgotisch hoogkoor en kruisbeuk uit de 15de eeuw. In 1849 werden twee zijbeuken aangebouwd. In 1890 volgde een nieuwe uitbreiding door het achteruitbouwen van een nieuwe kerktoren.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Kapellen

de 12de eeuw stond hier een kapel toegewijd aan Sint-Jacob. Naar deze kapel verwijst de naam van de gemeente. De kapel werd herhaalde malen verwoest en herbouwd. Het koor werd verbouwd in de 14de eeuw en de kruisbeuk in de 16de eeuw. In de huidige kerk met neogotische toren en interieur bleven enkele mooie barokkunstwerken bewaard.

JACOBALIA:
Schrijn van Sint-Jacob.

Relaas van de etappedag - van Brasschaat naar Kapellen op zaterdag 4 juli 2010

In het paviljoen van de sportclub naast het St.-Michielscollege staat een uitgebreid ontbijt klaar voor de pelgrims die vandaag een rustige etappe van slechts 18 km voor de boeg hebben. Marc Patrouille draagt er zorg voor dat de geloofsbrief veilig en wel wordt overgebracht naar Kapellen. De etappe, met veel schaduw, voert door het groene hart van de Voorkempen. Eerst komen de pelgrims door het Peerdsbos (148 ha bebost domein), dat bijna geruisloos overgaat in het park van Brasschaat. De volgende groene zone is domein ‘De Inslag’. Daarna komen ze voorbij het antitankkanaal, het Fort van Brasschaat en als laatste het domein De Uitlegger. De grachten van de Fortengordel verrassen iedereen. Het nodigt zelfs uit tot poëzie onderweg…

In hartje Kapellen hangt in de Dorpsstraat al snel de vlag van het genootschap uit het raam van het oude klooster bij de school Mater Salvatoris, waar de pelgrims zich in gerieflijke kamertjes hebben genesteld en waar rond 16u30 de Ronde van Frankrijk langskomt. In een zucht flitsen de renners voorbij. Enkele pelgrims staan langs de weg en zwaaien de grote vlag met de geel-blauwe Europese schelp. Ze komen zowaar op TV tijdens de rechtstreekse reportage.

Op het einde van de middag verzamelen de pelgrims, leden uit de omgeving en inwoners van Kapellen aan de Sint-Jakobskerk voor de inwijding van een schelp en een wegwijzer ‘Santiago 2140 km’. Schepen van cultuur Sabine Vandoren wordt bedankt voor de vlotte samenwerking én sponsoring, waarna de schepen met een borstel de bronzen schelp van onder het witte zand te voorschijn brengt en de wegwijzer onthult. In zijn toespraak merkte voorzitter Hugo Morael op dat er waarschijnlijk geen tweede gemeente in de wereld bestaat waar op elke straathoek Sint-Jacob in beeld komt: op elk straatnaambord staat immers het gemeentewapen waarop Sint-Jacob als pelgrim staat afgebeeld. Na een kleine receptie volgt een dienst in de kerk, voorgegaan door pater Luk die een speciale belangstelling heeft voor Pater Pio. En dat zullen de pelgrims geweten hebben, want ze worden naar voor geroepen en ontvangen een speciaal door hem gemaakt schapulier. De misviering om 18u maakt indruk: stemmig, doorleefd, in de mooie kerk. Met dank aan Eddie Van Delm voor het opstellen van de dienst. Na het gezamenlijke avondmaal zoeken de deelnemers hun kamertjes in de school op.

Etappedag in beeld