ETAPPENOVERZICHT > etappe19
Etappe 19 - van Antwerpen naar Kemzeke, deelgemeente van Stekene

De etappe gaat van de St.-Jacobskerk in Antwerpen naar deze in Haasdonk en eindigt bij de St.-Jacobskerk in Kemzeke. De route neemt je mee door de binnenstad van Antwerpen en brengt je via de voetgangerstunnel naar de linkeroever. Daar geniet je van een prachtig zicht op de kathedraal en de Schelde. Even later wandel je langs het Galgenweel, waar vele kleine zeilbootjes varen. De tocht is rustig en mooi. Houd er rekening mee dat je wel enkele kilometers kunt lopen zonder dat je een winkel of een cafeetje tegenkomt. Hier is het dus een beetje zoals op de Camino en zorg je voor je watervoorraad en wat eten.

Deze tocht is iets meer dan 30 km lang. Voor personen die deze etappe te lang vinden, is er een alternatief, dat bijna 9 km korter is. Je neemt tram 3 ofwel vanaf de Groenplaats (metro) op de rechteroever, ofwel op de linkeroever Frederik Van Eeden (metro) en je rijdt tot de terminus in Zwijndrecht. Daar sla je rechts af de Krijgsbaan in en wandel je 1 km tot je aan de rechterkant de Nieuwlandstraat kunt nemen. Daar vervolg je de routebeschrijving vanaf de aanduiding *** aan km 8,720.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Haasdonk

Waar zich de neogotische kerk uit 1870 bevindt stond in het begin van de 12de eeuw een kapel, behorend tot de parochie Melsele. In de tweede helft van deze eeuw stichtte de bisschop van Doornik de parochie Haasdonk en gaf haar de H. Jacobus de Meerdere als patroon. Het oorspronkelijke bedehuis werd herbouwd in de 15de eeuw. Na een brand op het einde van deze eeuw werd het in het begin van de 17de eeuw hersteld. Nadien volgden nog verschillende verbouwingen en restauraties. Zo werd in het begin van de 18de eeuw de gevel in hardsteen gebouwd.

JACOBALIA:
Schilderij: Marteldood H. Jacobus door Cornelis De Vos (1627).
Preekstoel: medaillon Sint-Jacob pelgrim (17de eeuw)
Beeld Sint-Jacob pelgrim (19de eeuw).
Glasraam: Sint-Jacob pelgrim (19de eeuw).
Naast de kerk: borstbeeld van een robuuste pelgrim door Elewaut (20ste eeuw).


Jacobskerk van Kemzeke

Kemzeke werd een zelfstandige parochie in 1117. De St.-Jacobkerk is een neogotische kerk uit 1847, waarin delen van de vroegere kerk, grotendeels vernield bij het instorten van de toren in 1845, bewaard bleven. De kerk kreeg talrijke relikwieën, waaronder een stukje van de schouder van St.-Jakob de Meerdere. In 1187 liet Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen en Vermandois, de relieken naar zijn woning Stekelburg in Kemzeke brengen. Hij bevestigde de authenticiteit van de relikwie van St.-Jakob in een oorkonde. Hij gaf enkele schenkingen aan de kerk en stichtte een jaarlijkse bedevaart en een jaarmarkt. De relikwie verdween waarschijnlijk in 1578 bij de inval van de Gentse calvinisten. E.H. Maqué deed de verering herleven. Hij kreeg in 1741 een nieuwe reliek uit Rome. De pastoor schreef een noveen, een litanie en een gebed voor de heilige. Hij voerde een jaarlijks octaaf in en verkreeg twee aflaten van Rome. De verering van de H. Jacob is nog levendig aanwezig in de kerk.

JACOBALIA:
Hoogaltaar: Schilderij door Lodewijk Tydtgadt van Lovendegem: "De overhandiging van de relikwie van Sint-Jacob door Filips van den Elzas”.
Boven het altaar: beeld van Sint-Jacob.
Beeld van Sint-Jacob pelgrim (19de eeuw).
Processievaandel met afbeelding Sint-Jacob.
Borstreliekhouder van Sint-Jacob in hout, beeldhouwer: Nijs uit Temse.
Zijwand: medaillon met afbeelding Sint-Jacob.

ARTIKELENREEKS:
Bekijk ook eens de artikelenreeks van John Buyse.


Relaas van de etappedag op dinsdag 6 juli 2010

Drager van de geloofsbrief is vandaag Amand Vogelaere, met het laagst ingeschreven lidnummer 28!

Na een ontbijt aan de Scheldeboorden zijn de pelgrims weer op weg voor een lange etappe van dik 28 km onder een bloedhete meseta-zon. De drukte bij de Kennedytunnel zien ze nu eens vanuit voetgangeroogpunt, gelukkig vanuit het vele groen rond Antwerpen. Het frisse water dat personeel en kinderen van een kinderkribbe hen onderweg aanbieden is zeer welkom. De deelnemers trekken het land van Waas binnen met zijn bolle akkers, kleine boerderijen en rustige wegen met populieren en knotwilgen. Al van ver valt de Jacobskerk van Haasdonk op. De stempel, het frisse water, de koffie en de hartigheden, aangeboden door de parochie lokken hen naar binnen, waar ze merken dat de Jacobalia ruimschoots een bezoek waard zijn.

De stappers ontdekken wat verder automaten met heerlijke aardbeien en vele – echte – kapelletjes vooraleer in de lagere school van Kemzeke aan te komen. De kinderen van de buitenschoolse opvang geven hen een applaus en leren al vlug hoe ze de rugzakken kunnen helpen losmaken. Geen gezamenlijke avondmaaltijd vandaag, dus wordt er op de speelplaats gezellig samen gekokkereld.

Om 19u verzamelen de pelgrims aan de St.-Jakobskerk samen met een groot aantal leden uit de regio en inwoners van Kemzeke om een schelp te onthullen, samen met een gedenkplaat die verwijst naar het 25-jarig bestaan van het genootschap en naar de doortocht van de pelgrims op het Jacobskerkenpad. Tijdens een plechtigheid luisteren de aanwezigen naar een optreden van altviolist Alain Van Eeckhout samen met orgelist Eugeen Van Goethem en naar Hildegard Coupé, de nicht van Anton van Wilderode, die enkele pelgrimsgedichten brengt. Broeder Roger, die we kennen van de dienst in St.-Jakobskapelle op 25 juli 2008, heeft ook hier zijn mondharmonica bij en net zoals 2 jaar geleden neuriet de hele groep mee, zachtjes, om hem niet te overstemmen. De voorzitter van de heemkundige kring John Buyse verstrekt nog uitleg over de geschiedenis van dit bijzonder gaaf bewaarde kerkje en over de tentoongestelde Jacobalia. Nadien wordt op het kerkpleintje in de ondergaande zon het glas geheven op pastoor Aimé Vermeersch die uitgerekend vandaag jarig is en zingt iedereen we natuurlijk van ‘lang zal hij leven...’! De deelnemers vinden dat ze worden verwend.

Met dank aan Bernadette van Mensel die als etappeverantwoordelijke de ploeg voortreffelijk leidde.

Etappedag in beeld