ETAPPENOVERZICHT > etappe20
Etappe 20 - van Kemzeke, deelgemeente van Stekene, naar Wachtebeke [Jacobskerken in Koewacht]

Deze etappe loopt van noord naar zuid door het Waasland met zijn typische bomenrijen, ook het land van het epos van 'Den Vos Reynaerde'. Onderweg kom je voorbij niet één maar twee Sint-Jacobskerken. Daar zit de Eerste Wereldoorlog voor iets tussen. Wij flirten vanaf Koewacht met de grens. Daarvan zijn de grenspalen het bewijs. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd dit de grens tussen de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden – later Nederland – en de Zuidelijke Nederlanden – later Vlaanderen – die nog een tijdlang in Spaanse handen zouden blijven. Deze grens werd bevestigd bij de Vrede van Munster in 1648. De tocht staat in het teken van de verrassend mooie natuur. Het natuurgebied van het Pereboomsgat, met een kreek, is ontstaan tijdens de grote overstromingen in de middeleeuwen. Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebruikt om oorlogstuig te vervoeren. Via een oude zeedijk kom je op de Oost-Vlaamse zandheuvelrug met het Heidebos. Dit is de biotoop van de jakobsvlinder en het jacobskruiskruid. Verder stap je langs de idyllische Moervaart, langs het natuurgebied van de Reepkens en de Turfmeersen en eindig je in het mooie Provinciale Domein Puyenbroeck.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk in Koewacht

In de 18de eeuw stond hier een kleine zaalkerk toegewijd aan Sint-Philippus en Sint-Jacob, op de plaats van het vroegere Fort Masereel. Deze was parochiekerk voor zowel het Vlaamse als het Nederlandse Koewacht. Bij de verbouwing in neogotische stijl in 1850 bleef enkel de toren bewaard. In 1926 werd het Nederlandse Koewacht een zelfstandige parochie met eigen kerk.

JACOBALIA:
In de kerk is helaas niets meer aanwezig in verband met Sint-Jacob.

Jacobskerk in het Nederlandse Koewacht

Tot in 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, gingen de katholieken van Nederlands Koewacht naar de kerk in Belgisch Koewacht. Toen de Duitsers de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland met prikkeldraad – onder stroom – afsloten, werd in Nederlands Koewacht een houten noodkerk gebouwd, die in 1921/1922 vervangen is door de huidige kerk.

JACOBALIA:
Modern glasraam met Sint-Jacob, pelgrim.

Relaas van de etappedag op woensdag 7 juli 2010

Vandaag draagt Jos Van Hasselt zorg voor de geloofsbrief. Jaak Vandamme is de organisator van de etappes van vandaag en morgen. Aan de kerk van Kemzeke verwelkomt hij, zoals elke dag gebeurt, enkele nieuwe pelgrims die voor één of meerdere dagen op de tocht inpikken. Door de aanhoudende hitte zijn enkele pelgrims al vroeg op stap. Gelukkig loopt de route langs natuurgebieden met schaduw. De verrassing was echter Koewacht: de prachtige teksten van Willy Genbrugge (Thomas Rubico) afgewisseld met instrumentale muziek van ontroerden de pelgrims. Waarom er op 500m twee Jacobskerken staan, één in Nederland en één in België wordt duidelijk: daar zit de Eerste Wereldoorlog voor iets tussen.

Via het natuurgebied van het Pereboomsgat met een kreek, ontstaan tijdens de grote overstromingen, en een oude zeedijk komen de stappers op de Oost-Vlaamse zandheuvelrug met het Heidebos. En verder gaat het langs de idyllische Moervaart, langs het natuurgebied van de Reepkens en de Turfmeersen, om te eindigen in het mooie Provinciale domein Puyenbroeck, waar de deelnemers van een welgekomen verfrissende douche genieten. Een drankje daarna op het terras is de volgende aangename bezigheid.

Een bus van de Lijn voert hen 3 km verder naar het basisschooltje ‘De Wegwijzer’ (!) van Zaffelare. Daar is alles netjes geregeld van avondmaal over ontbijt tot lunchpakket. Een zeer lekker avondmaal met wijn doet de tongen weer loskomen en de uitleg van Jaak wordt telkens op applaus onthaald. Toch wordt het nadien stil als we onder de lindeboom genieten van pelgrimspoëzie ons gebracht door het trio dat we al hoorden in Koewacht. Prachtig!

Etappedag in beeld