ETAPPENOVERZICHT > etappe23
Etappe 23 - van Waarschoot naar Middelburg, deelgemeente van Maldegem

Nadat je de dorpskern achter je hebt gelaten, loop je de eerste 3 km door akkerland en langs de bosrand van het Provinciaal Domein ‘Het Leen’, tot aan het afleidingskanaal van de Leie. Dit kanaal heet in de volksmond ‘de Stinker’, omdat tot W.O. II vlas werd geroot in de Leie, wat een onfrisse geur met zich bracht. Nu is dit echter verleden tijd. De volgende 10 km volg je steeds de rechteroever van het kanaal, langs het vroegere jaagpad. Vanaf de grens, nabij Eede, tot Middelburg volg je ongeveer 5 km de GR 5A door akkers en weiland, een uitloper van het vroegere krekengebied, thans grotendeels gedempt.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op zaterdag 10 juli 2010

Wederom een uitgebreid ontbijt. De eerste 3 km lopen de pelgrims door akkerland en langs de bosrand van het provinciaal domein ‘Het Leen’ tot aan het afleidingskanaal van de Leie. Dit kanaal heet in de volksmond ‘de Stinker’, omdat tot W.O. II vlas werd geroot in de Leie, wat een onfrisse geur met zich bracht. Nu is dit echter verleden tijd. Met zijn bruggetjes oogt ‘de Stinker’ er mooi. Eens weg van het kanaal gaat het weer door akkers en weiland, een uitloper van het vroegere krekengebied. De stappers komen de eerste grenspalen tegen, want de route scheert langs de grens met Nederland.

In Middelburg, het eerste dorp in Vlaanderen dat in zijn geheel is beschermd als archeologische zone, vinden ze na 20 km onderdak in praat- en sneukelkroeg ‘Convent Santa Clara’. In de grote tuin staan enkele grote tenten, die de dag ervoor dienst hebben gedaan voor een trouwpartij. De trouwers zijn zo vriendelijk geweest ze nog een dag langer te laten staan, zodat de pelgrims er in kunnen eten en overnachten. In de late namiddag brengt een malse regen verkoeling na de hitte van de afgelopen weken. Voor het avondmaal bezoeken een aantal deelnemers de plaatselijke tentoonstelling en filmmontage, die aan de opgravingen van het vroegere stadje gebouwd door Pieter Bladelin, is gewijd. Onder de tentoongestelde stukken is er een klein beeldje van Sint-Jacob, dat door de eigenaar Paul Verstraete van ‘Convent Santa Clara’ bij de opgravingen is gevonden.

Tijdens het avondmaal komt de pastoor Herman Vandewalle langs om met een 200-jaar oude stempel het stempelboekje van de pelgrims te verrijken. Als afsluiter van de avond wordt de geloofsbrief overhandigd aan Willy De Schuyter, die hem morgen naar zijn geboortestad Brugge zal dragen. Als dank voor de eer draagt Willy een gedicht voor van… ’s Nachts stroomt onder flink gerommel en bliksemflitsen de regen met bakken uit de hemel.

Met dank aan Mieke en Jean Raes voor de zeer warme en originele ontvangst.

Etappedag in beeld