ETAPPENOVERZICHT > etappe26
Etappe 26 - van Zevenkerken (voorheen: Beernem) naar Torhout

Op deze etappe loop je van de abdij van Zevenkerken, de bakermat van ons genootschap, naar Torhout. De streek rond Ruddervoorde, Veldegem en Torhout, bestond tot voor 200 jaar uitsluitend uit veld en heide. De bezittende klasse, de adel uit Brugge en Gent, ontgon deze enorme oppervlakten wildernis tot bos en landbouwgebied, waar ze dan gingen wonen in nieuwe landhuizen en kastelen die ze daar als verblijfplaats lieten bouwen. De hele streek is daarom bezaaid met pareltjes van kastelen en kasteeltjes uit deze periode. Het is een uniek wandelparadijs, omzoomd met lange, rechte dreven met eiken en beuken. Voor flinke stappers is deze etappe 26 goed te combineren met de vorige, etappe 25, die je van Brugge naar Zevenkerken brengt, samen 28,3 km.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag - van Beernem naar Torhout op dinsdag 13 juli 2010

Jan Arts kwijt zich van de belangrijke taak om de geloofsbrief mee te dragen naar Torhout. De hele streek, Beernem, Oostkamp, Ruddervoorde en Torhout is bezaaid met pareltjes van kastelen en kasteeltjes, afgewisseld met mooie bossen. Het wordt een unieke wandeling, met weiden omzoomd door lange, rechte dreven met eiken en beuken. Het spel van licht en schaduw is ontzettend mooi. Onderweg staan twee leden, Marie Jeanne Vanparijs en Robert Reynaert, die eerder op het Jacobskerkenpad stapten, klaar met wafeltjes, rode bessen en fruitsap. Langs varkensbedrijven en bloemenkwekerijen gaat het verder naar de Sint-Rembert scholengroep. Een lange etappe van meer dan 30 km is achter de rug.

Bij aankomst is voor Riet Van Cleuvenbergen en Lieve Mommens de verrassing groot, wanneer twee KAV-vriendinnen, die met hen naar Compostela zijn gestapt, het hele gezelschap trakteren op een onverwachte receptie met kippenboutjes en cava. Ze hebben zelfs een heus jacobskerkenpadlied geschreven, dat al snel wordt aangeleerd en meegezongen.

Na deze traktatie wacht de deelnemers een lekkere paella, die uitstekend combineert met de lekkere rode wijn. Het plaatselijke collegepluimvee – evenveel hanen als kippen – doet hun uiterste best om met gekakel het getetter van de pelgrims te overstemmen. Tevergeefs. Begeleid door een orgeltje wordt spontaan een zangstonde ingezet. De nostalgie naar de jeugdbeweging is voelbaar. Als even later een rijdans wordt ingezet kan de gezellige avond samen niet meer stuk. Dat merkt ook burgemeester Norbert Decuyper, die langs is gekomen om de pelgrims welkom te heten in zijn stad.

Met dank aan Etienne Van Wonterghem met zijn familie en Myriam Lambaere om voor deze twee fijne stapdagen te hebben gezorgd.

Etappedag in beeld