ETAPPENOVERZICHT > etappe27
Etappe 27 - van Torhout naar Gits, deelgemeente van Hooglede [Jacobskerken in Lichtervelde en Gits]

Deze tocht brengt je van Torhout over Lichtervelde naar Gits. Nadat je de stad Torhout achter je hebt gelaten, bereik je via een bosrijke omgeving en veldwegen met mooie vergezichten Lichtervelde, het hartje van het Houtland. De Sint-Jacobuskerk daar is een pareltje van de neogotiek. Het timpaan is gemaakt door Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels. Er is ook een heel mooi glasraam van Sint-Jacob en er prijken prachtige fresco’s in het koor. Je stapt verder richting Gits. Het glooiende landschap, waarin het dorpje zich heeft genesteld, is eveneens een streling voor het oog. En er is de kerk gewijd aan Sint-Jacob de Meerdere. Al in 1088 was er sprake van een kerk en zoals vele andere werd ze verschillende malen vernield en hersteld. In 1857 was de nieuwe hallenkerk klaar.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk van Lichtervelde

Het is een neogotische, driebeukige kerk (1876-1879). In 1918 werd de toren opgeblazen en in 1922-23 gereconstrueerd volgens de oorspronkelijke plannen. Bezienswaardig is de romaanse doopvont uit de 12de eeuw in Doornikse kalksteen versierd met fantastische dieren. Ze is een der oudste doopvonten van België en een beschermd monument.

JACOBALIA:
Boven het westportaal fronton met voorstelling van Jezus als leraar omringd door de H. Margaretha en Jacobus, werk van Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels (1922).
Voor de preekstoel een beeld van Sint-Jacob (1863).


Jacobskerk van Gits

In de 11de eeuw was hier al sprake van een kerk, die afhing van het Sint-Pieterskapittel in Rijsel. Na verwoesting door de geuzen in de 16de eeuw werd de kerk hersteld. Op het einde van de 18de eeuw werd ze vergroot en in 1847 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe hallenkerk, die in 1857 klaar was voor inwijding. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte het Duitse leger de kerk als veldhospitaal en kazerne. In 1918 raakte ze zwaar beschadigd en in 1922-23 werd ze herbouwd.

JACOBALIA:
Schilderij Jacobus in extase (18de eeuw).
Beeld van Sint-Jacob pelgrim, terracotta (18de eeuw).

Relaas van de etappedag op woensdag 14 juli 2010

Vandaag draagt Norbert Verheye de geloofsbrief door zijn geboortestreek. Na een gevarieerd ontbijt vertrekken de deelnemers voor de korte etappe van 13 km richting Gits. Via asfalt- en veldwegen met mooie vergezichten komen de stappers in Lichtervelde, het hartje van het Houtland. De Sint-Jacobuskerk aldaar is een pareltje van de neogotiek. Het timpaan boven de hoofdingang is gemaakt door Karel Lateur, broer van Stijn Streuvels. Er is ook een heel mooi glasraam van Sint-Jacob en muurschilderijen in het koor. De kerk is eveneens gewijd aan de H. Margareta, in vroeger tijden aangeroepen tegen de krampen. In de kerk vergast Guido Haesaert de binnenkomende pelgrims op een fotomontage, opgeluisterd door caminomuziek en leidt hij hen rond langs de jacobalia van de kerk.

De stappers wandelen verder richting Gits. Het glooiende landschap, waarin het dorpje zich heeft genesteld, is een streling voor het oog. De logiesplaats ligt in het immens grote Dominiek Savio domein, dat onder andere een dagcentrum voor gehandicapten, een beschermde werkplaats, een buurtwinkel, enkele restaurants en een kinderboerderij herbergt. De pelgrims lummelen na de douche en de was wat rond in de sporthal, terwijl buiten de regen met bakken naar beneden komt. Daarom wordt de geplande wandeling naar de St.-Jacobskerk van Gits afgelast en wordt er een shuttledienst georganiseerd om de pelgrims droog ter plaatse te krijgen. Inspirerende teksten worden afgewisseld met hemels mooie liederen, gezongen door het Jacobusmannenkoor. Etappeverantwoordelijke Geert Melsens bedankt de burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn van Lichtervelde en burgemeester Jozef Lokere voor hun medewerking aan het Jacobskerkenpad.

Om 18u30 worden de deelnemers verwacht in Hoeve Ter Kerst voor het avondmaal: enkele ferme stukken beenham, veel groenten en frietjes. Aan het einde van de maaltijd wordt nog eens het jacobskerkenpadlied ingeoefend.

Op enkele uitzonderingen na zoeken de pelgrims hun veldbedden op. Slapen zit er niet meteen in, want buiten raast een storm, die gepaard gaat met donder en bliksem.

Met dank aan Geert en Rosita Melsens, Guido Kaesert, en Johan en Paula Bouckaert voor de verzorgde etappedag in Gits.

Etappedag in beeld