ETAPPENOVERZICHT > etappe28
Etappe 28 - van Gits naar Diksmuide

De wandeling vertrekt aan de Sint-Jacobskerk en gaat verder in de richting van Kortemark. Net als haar grote zus, de IJzervallei, maakt de Handzamevallei deel uit van de Europese Vogelrichtlijngebieden en wordt ze theoretisch beschermd door een Vlaams decreet en door de Conventie van Ramsar voor wetlands. Ze is het restant van een kreek, in vroegere eeuwen door de zee geslagen, waarin de Krekebeek uitmondt. Ze verandert op het grondgebied Esen van naam en wordt de Handzamevaart. De wandeling gaat over trage, rustige wegen en vanaf Kortemark tot Diksmuide door de weidsheid en de stilte van een prachtig natuurgebied.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op donderdag 15 juli 2010

De geloofsbrief wordt vandaag meegedragen door de jongste deelnemer, Sander Sempels. De tocht van 27 km vertrekt vanuit het instituut Dominiek Savio in de richting van het centrum van Gits tot aan de Sint-Jacobskerk en dan verder in de richting van Werken. Daar treffen de pelgrims het mooie laatromaanse Sint-Martinuskerkje van Werken aan, dat zich op een kleine hoogte bevindt.

Er staat een stevige wind vandaag, maar toch is het aangenaam stappen bij een temperatuur van 22°. Net als haar grote zus, de IJzervallei, maakt de Handzamevallei deel uit van de Europese Vogelrichtlijngebieden en wordt ze beschermd door een Vlaams decreet en door de Conventie van Ramsar voor wetlands. Ze is het restant van een kreek in vroegere eeuwen door de zee geslagen, waarin de Krekebeek uitmondt die op het grondgebied Esen van naam verandert en de Handzamevaart wordt. De wandeling gaat verder over trage, rustige wegen en vanaf Kortemark tot Diksmuide door de weidsheid en de stilte van een prachtig natuurgebied. De stappers komen de eerste oorlogsgraven tegen en in de verte doemt al de IJzertoren op. In Diksmuide aangekomen vinden de pelgrims in de Boterhallen een ruime logiesplaats terug.

Om 16u staat alweer een receptie op het programma, met lekkere sangria ditmaal, die bijgewoond wordt door oud-burgemeester Laridon, deken Wilfried Jonckheere, Frans Logghe, de voorzitter van de kerkraad van Sint-Jacobskapelle en adjudant Patrick Jodts, die voor de stevige veldbedden mét matrassen heeft gezorgd. Hugo Frederix dankt hen allen voor hun inbreng in het welslagen van de etappe naar Diksmuide.

Met dank aan Dino en Carine Kesteloot en Johan en Paula Bouckaert voor de warme en fijne ontvangst in Diksmuide.

Etappedag in beeld