ETAPPENOVERZICHT > etappe29
Etappe 29 - van Diksmuide naar Ieper

Deze route start op de Grote Markt in Diksmuide en gaat richting de IJzer. We verlaten de IJzer richting Sint-Jacobskapelle en keren daarna terug naar de IJzer, die we oversteken aan de Knokkebrug. Vanaf dit punt blijven we steeds langs het kanaal Ieper-IJzer lopen tot in Ieper. Alle te volgen wegen zijn asfaltwegen en zijn grotendeels verkeersvrij.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Jacobskerk in Sint-Jacobskapelle

“Het kerksken ligt vlak in de weiden,
ene sterke halve ure gaans van Dixmude,
en in het schilderachtigste en bekoorlijkste oord dat men vinden kan”.

Zo beschreef Guido Gezelle dit landelijke kerkje, oorspronkelijk een kapel, in 1420 opgericht door de Heer van Nieuwkapelle, Jacob de Visch. De kapel werd in latere eeuwen vergroot tot een kleine kerk. In 1914 verwoest en na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd door architect Van Elslande uit Veurne. Sinds 1974 zijn kerk, pastorie, kerkhof en omliggende weide beschermd.

JACOBALIA:
Glasraam achter hoofdaltaar met afbeelding van Sint-Jacob pelgrim (1950).
Houten beeld van Sint-Jacob pelgrim (20ste eeuw).
Buiten de omheiningmuur: beeld “De Pelgrim” door Eddy Maelfait, koper en brons (2007).


Jacobskerk in Ieper

In de 12de eeuw stond op deze plaats, bij de stadspoort, een romaanse kerk. In de 14de eeuw werd ze vervangen door een gotische hallenkerk. Tijdens de godsdienstberoerten van de 16de eeuw werd ze zwaar beschadigd. Onder het Franse bewind gebruikt als voedermagazijn. In 1802 heringewijd. Gedurende de Eerste Wereldoorlog verwoest. In 1923 herbouwd naar de oorspronkelijke plannen door de Ieperse stadsarchitect Coomans. Sinds 1940 beschermd monument.

JACOBALIA:
Zuiderportaal: stenen beeld van Sint-Jacob pelgrim (14de eeuw).
Zijaltaar: afbeelding van de marteldood van Jacobus en van Santiago Matamoros (1926).

Uit de media

* Stad Ieper (09-06-2010)


Relaas van de etappedag op vrijdag 16 juli 2010

Els De Vos draagt met trots de geloofsbrief naar Ieper. De tocht start vanaf de Boterhallen op de Grote Markt in Diksmuide en gaat richting de IJzer. Even later verlaten de stappers de rivier richting Sint-Jacobskapelle, waar omgeven door weilanden een stemmig Jacobskerkje staat. Daar vindt om 9u een pelgrimszegen plaats, voorgegaan door deken Wilfried Jonckheere. Na de dienst ontzandt hij de pas geplaatste jakobsschelp en wijdt ze in. Daarna worden de rugzakken weer omgord en nemen de pelgrims opnieuw het pad richting IJzer, die de stappers oversteken aan de Knokkebrug. Vanaf dit punt blijven ze steeds langs het kanaal Ieper-IJzer lopen tot in Ieper.

De logiesplaats in Ieper is in de sportzaal van het H. Hart Psychiatrisch Ziekenhuis. Tegen 14u druppelen de eerste pelgrims binnen. Na 26 km stappen worden ze met veel warmte ontvangen door zuster Liesbeth, zelf ook een Compostelapelgrim.

Om 17u krijgen de deelnemers van de zusters een receptie met cava aangeboden, die in dank wordt aanvaard. Om 17u30 wordt het avondmaal gebruikt, waarna de pelgrims in groep naar de Sint-Jacobskerk gaan. Pater Klaas Blijlevens gaat voor in een inspirerende pelgrimszegen. Omdat dit de 18de en laatste Jacobskerk is, wordt uitzonderlijk de geloofsbrief aan het einde van de dienst overhandigd. Ditmaal wordt voor morgen de geloofsbrief aan de zorgzame handen van Ria Bruggen toevertrouwd. Daarna worden de pelgrims uitgenodigd om aan de ingang de onthulling en inzegening van de jakobsschelp bij te wonen.

In groep gaat het dan naar de Menenpoort, waar er voorbehouden plaatsen zijn voor het bijwonen van de Last Post. Terwijl een Brits jongerenkoor hemels zingt, leggen voorzitter Hugo Morael en Joost Bol, voorzitter van het Nederlands Genootschap, bloemen neer aan het monument. Voor vele pelgrims is het een aangrijpend moment.

Etappedag in beeld