ETAPPENOVERZICHT > etappe30
Etappe 30 - van Ieper naar Geluwe, deelgemeente van Wervik

Deze route kan zowat in twee delen gesplitst worden: een eerste deel, waarin je van Ieper tot in Houtem (deelgemeente Komen, dus Henegouwen) stapt langs het mislukte kanaal Ieper - Komen, en een tweede deel, waarbij je langs de voet van enkele heuvels, die belangrijk waren in WO I, naar Geluwe stapt. Een stukje vooroorlogse industrie, WO I en een flinke brok natuur zijn de ingrediënten.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op zaterdag 17 juli 2010

Na een uitgebreid ontbijt in het H. Hartinstituut staan een aantal stappers weer vol ongeduld te trappelen om te kunnen vertrekken voor de tocht van 26 km. Uit het wolkendek miezert wat regen naar beneden, die later op de morgen gelukkig plaats maakt voor prachtige cumuluswolken.

Van Ieper gaat naar het Provinciaal Domein ‘De Palingbeek’. Op een klein Brits soldatenkerkhof net voor het domein geeft etappeverantwoordelijke Frans Maertens de deelnemers meer uitleg over de manier waarop de verschillende oorlogvoerende partijen hun gesneuvelden begroeven. Het domein zelf herbergt nog een stukje industrieelhistorisch erfgoed: het mislukte kanaal Ieper – Komen. Door de IJzer met een kanaal met de Leie te verbinden wilde men via het water een verbinding maken met het toen welvarende noorden van Frankrijk en Wallonië. De plannen leden echter schipbreuk op de onstabiele ondergrond ter hoogte van de waterscheidingkam tussen het Leie- en het IJzerbekken. De tunnel die zorgde voor de doorgang ter hoogte van de scheidingskam stortte in. Later probeerde men het nog eens met een sleuf te graven door de scheidingskam, maar de wanden daarvan begaven het ook en het hele project werd opgegeven.

Even verder loopt de route verder aan de voet van enkele heuvels, belangrijk tijdens WO I. Onderweg zien de stappers hoe het vlas en de courgettes worden geoogst. Na goed 22 km beëindigen ze hun tocht in het Sportcentrum Ter Linde. Om 17u30 is er in de kerk van Geluwe een misviering. Omdat deze viering ook wordt gehouden ter gelegenheid van de 21-juli viering, haalt de fanfare de oud-strijders plechtig in.

Daarna gaat het terug naar de logiesplaats, waar Schepen Hendrik Ingelbeen in naam ven het stadbestuur van Wervik een receptie aanbiedt. Etappeverantwoordelijke Frans Maertens bedankt de schepen voor de gewaardeerde steun en ontvangst in Geluwe. Daarna wordt er aangeschoven voor een zeer gesmaakt avondmaal.

Etappedag in beeld