ETAPPENOVERZICHT > etappe31
Etappe 31 - van Geluwe, deelgemeente van Wervik, naar Rollegem, deelgemeente van Kortrijk

Deze grotendeels vlakke etappe wordt naar het einde toe licht heuvelachtig in de omgeving van Rekkem en Aalbeke. Je doorkruist ook een groot deel van Menen, waarbij zowel de Leieboorden als de vrij zware industrie als enkele stadsdelen (zwembad, oude Leie-arm, kazematten, scholen en kliniek) aan bod komen.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op zondag 18 juli 2010


Omdat de sporthal goed kan worden verduisterd, slapen de pelgrims vandaag langer dan gewoonlijk. Na een stevig ontbijt wordt onder de kundige leiding van Els De Vos het staplied van het Jacobskerkenpad nog eens ingeoefend. Vandaag brengt Eddy Vanneste naar de volgende etappeplaats.

Veelal via kleine paadjes bereiken de stappers de Leie, ook wel de ‘gouden rivier’ genoemd. Er zijn twee verklaringen: omdat de rivier vroeger goudbruin kleurde bij het roten van het vlas ofwel omdat de streek gewoonweg erg rijk is.

Langs de Leieboorden gaat het richting Menen, waar uitzonderlijk de kazematten open zijn. De kazematten dateren uit de Hollandse periode (1815-1830) toen Menen een barrièrestad was aan de zuidgrens van het Koninkrijk der Nederlanden. De bovenste rij werd opgebouwd op een onderste rij bestaande kazematten die wellicht ontworpen waren door de Franse vestingbouwer Vauban.

Een eind verder stappen de pelgrims weg van de Leie richting Lauwe. Daar stoten ze onverwacht op een wedstrijd vinkenzetten, waarbij de deelnemers het aantal ‘liedjes’ van de vink tellen door met een krijtje streepjes trekken op een houten telstok. De winnende vink haalde op één uur 596 ‘zangstonden’.

Bij de grens van Kortrijk worden de stappers opgewacht door de plaatselijke belleman. Even verder komen ze in Aalbeke langs het 35m hoge monument van de ‘sjouwer’, opgericht ter ere van de seizoensarbeiders die de grens overtrokken om in Frankrijk te gaan werken.

Verder gaat het naar het MPI De Kindervriend, waar ze in een rustig kader hun logiesplaats terugvinden. Het is een bijzonder mooie tocht van 24 km geworden, die de pelgrims bij een aangename temperatuur hebben kunnen stappen.

Om 17u wordt in het Buurthuis een geanimeerd pelgrimsverslag gebracht over een pelgrimage vanuit Kortrijk naar Santiago de Compostela. Aansluitend om 18u wordt door het stadsbestuur en de Rollegemse gemeenschapsraad een feestelijke receptie aangeboden aan alle stappers, opgeluisterd door schitterende Spaanse muziek door Michel Gillain (flamencogitaar) en Sigrid Vandenbogaerde (cello). Alle stappers ontvangen ook een gratis toegangskaart voor het grote tentoonstellingsproject ‘onGELOOFlijk! – van Hemel, Hel en Hallelujah’, dat van 9 juli tot 9 januari in Kortrijk loopt. Daarna wordt in het buurthuis samen nog het avondmaal genomen. Met dank aan Frans Maertens en Paul De Marez voor deze feestelijke etappedag.

Etappedag in beeld