ETAPPENOVERZICHT > etappe32
Etappe 32 - van Rollegem, deelgemeente van Kortrijk, naar Avelgem

Deze etappe brengt je van het zuiden van Kortrijk naar de voet van de Vlaamse Ardennen, die je op een groot gedeelte van de weg voor je ziet opdagen (Oh, O Cebreiro). Je volgt ook vele kilometers de scheidingskam tussen het Leie- en het Scheldebekken. Hieruit kun je dus al opmaken dat er regelmatig een heuveltje moet beklommen (en ook afgedaald) worden. Het ene panorama volgt het andere op. Na de vele vlakke etappes van de voorbije dagen een welkome afwisseling.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op maandag 19 juli 2010

Na een uitgebreid ontbijt, geserveerd door de mensen van het MPI De Kindervriend, worden de rugzakken weer omgord voor een relatief korte etappe van 18 km. Veerle Spiers draagt zorgt voor de geloofsbrief.

De temperatuur is tegen 9u al flink gestegen en geeft aanleiding tot nevelvorming. Eerst maken de pelgrims een ommetje naar Bellegem. Ze bewonderen er het Sint-Amanduskerkje en ook de familiale brouwerij Bockor laten ze niet links liggen.

Onderweg kunnen de stappers op heel wat belangstelling rekenen. Ze worden zelfs door een boerin uitgenodigd om de binnenkoer van haar grote witte vierkantshoeve te komen bekijken. Ze stappen verder langs velden met rijp goudgeel graan en genieten van een overvloed aan bloemen langs de weg.

Over heel wat vele kilometers volgens ze dan de scheidingskam tussen het Leie- en het Scheldebekken, die hen naar de voet van de Vlaamse Ardennen brengt. Ze komen ook een aantal windmolens tegen, zoals de Molen Ter Klare. Aan de Sint-Pietersbrug over het kanaal Kortrijk – Bossuit wacht etappeverantwoordelijke Frans Maertens hen op om de deelnemers meer uitleg te geven over de geschiedenis van dit kanaal en zijn sluizen, waarvan er enkele geklasseerd zijn als industrieel erfgoed. Via kleine wandelpaden, die zo smal zijn dat ze achter elkaar moeten lopen, komen ze aan de oude spoorlijn Kortrijk – Avelgem, waar ze over de spoorzate lopen afgewisseld met houten vlonders.

Daarna gaat het zonder enige schaduw rechtdoor over asfalt, waaraan geen einde lijkt te komen. In Avelgem aangekomen zijn ze al snel verleid door de vele terrasjes, zodat de douche en klerenwas in de refugio enige tijd wordt uitgesteld.

Voordat ze aan tafel gaan, worden ze onverwacht getrakteerd op een aperitief met Wortegemse jenever. Het gezamenlijk avondmaal wordt daarna geserveerd in een heus restaurant aan tafels met linnen tafellakens. Het is bijzonder lekker en de deelnemers zijn de koning te rijk.

Met dank aan Frans Maertens, Régine en Chris Malfait, die de pelgrims de laatste drie dagen voortreffelijk hebben begeleid.

Etappedag in beeld