ETAPPENOVERZICHT > etappe34
Etappe 34 - van Ronse naar Geraardsbergen

Deze tocht mag omschreven worden als de tweede ‘bergetappe’. Je doorkruist eerst nog de resten van de ‘Vlaamse’ heuvels en dan spoed je je naar de heuvels van Henegouwen. Het wordt voortdurend stijgen en dalen. Zo kom je voorbij D’Hoppe, Brakelbos en het bos van Vloesberg (Flobecq) en trek je vervolgens door de Zwalmvallei, die ook door cyclotoeristen en mountainbikers gesmaakt wordt. Eindigen doe je op het vlakke stuk op het jaagpad langs de Dender. Aan de overkant duikt de fameuze ‘Muur’ op, in 2012 uit de Ronde van Vlaanderen gewipt. Jij mag die beproeving lekker voor een volgende keer houden.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Relaas van de etappedag op woensdag 21 juli 2010

De verantwoordelijke van de jeugdherberg heeft aangeboden om al vanaf 6u30 het ontbijt te serveren, waardoor sommige stappers al om 6u45 de deur uit zijn. Rietje Donckels draagt zorg voor de geloofsbrief.

De tocht van vandaag, goed 26 km, mag omschreven worden als de tweede ‘bergetappe’. We doorkruisen eerst nog wat de resten van de Vlaamse heuvels om ons dan naar de Waalse heuvels van Henegouwen te spoeden. Een echt Belgisch parcours op deze 21 juli, hoewel ze onderweg slechts één nationale driekleur opmerken. Ze merken dat klusjes opknappen het meest verbreide tijdverdrijf is op deze feestdag. En overal blaffen de honden, die blijkbaar niet gewoon zijn aan stappers, maar ‘de karavaan trekt verder’.

Het wordt een voortdurend stijgen en dalen over pittige hellingen. Zo komen ze eerst voorbij D’Hoppe, het Brakelbos en het bos van Vloesberg (Flobecq), om vervolgens de ook door cyclotoeristen en mountainbikers gesmaakte Zwalmvallei te trekken. Op aangeven van Bernard Camerlinck maken ze een klein ommetje om allerlei drankjes te proeven, gemaakt op basis van waterkers.

Talloze kapelletjes passeren de revue en gelukkig zijn er onderweg vele cafeetjes op even te verpozen en het vochtgehalte terug op peil te brengen. Eindigen doen ze op het vlakke stuk op het jaagpad langs de Dender. Aan de overkant zien ze al de fameuze ‘muur’ opduiken, maar die beproeving is voor morgen, als ze uitgerust zijn. En dan komt de logiesplaats in zicht: de priorij van Hunnegem.

Vandaag is Annemie Vanderschoot en haar dochter Elke spoorslags naar huis vertrokken, om goed nieuws te vernemen. Haar dochter Joke is bevallen van een flinke kleinzoon. De pelgrims hadden op een Jacob gehoopt, mar het is en Leon geworden.

Met dank aan Frans Maertens en Jan Van Lierde voor deze verzorgde etappedag.

Etappedag in beeld