ETAPPENOVERZICHT > etappe36
Etappe 36 - van Ninove naar Halle

Deze etappe gaat door het golvend Pajottenland. Vanuit Ninove verlaat je via Meerbeke de provincie Oost-Vlaanderen en kom je in Vlaams-Brabant. Je loopt over zeer rustige en soms holle wegen, in volle natuur, met mooie vergezichten. De wegen zijn grotendeels verhard, soms zijn het landbouwwegen. Letterlijke hoogtepunten zijn Neigembos en Kesterheide (beide 90 m boven de zeespiegel). Na Meerbeke stap je even in Neigembos en kom je aan de Kruiskapel in Gooik, eens een stopplaats voor pelgrims naar Compostela. Via de gemeente Gooik, die zichzelf de Parel van het Pajottenland noemt, beklim je Kesterheide. Het is als het ware de Monte do Gozo vanwaar je een vergezicht richting Halle en Brussel aangeboden krijgt. Af en toe kom je een winkel of herberg tegen. Halfweg, in Leerbeek, zijn meerdere mogelijkheden om drank of broodjes te kopen. Na Leerbeek verandert het landschap volledig en zie je mooie kerkjes in het weidse Pajottenlandschap. Stilaan daal je af naar de Zennevallei waar Halle gelegen is, een bekend bedevaartsoord (en ook de stad van Witse).

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Uit de media

Relaas van de etappedag op vrijdag 23 juli 2010

Suzanne Maes draagt vandaag de geloofsbrief mee. De pelgrims verlaten via Meerbeke de provincie Oost-Vlaanderen en komen zo in Vlaams-Brabant. Al van bij de start van deze etappe van 26 km krijgen ze een fikse regenbui te verwerken. Even verder stappen ze een deel van Neigembos, letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt, vanwaar ze een prachtige terugblik kunnen werpen op Ninove, de ‘oudste, stoutste en wijste stad’.

Na Neigembos komen ze aan bij de Kruiskapel van Gooik, eens een stopplaats voor de pelgrims naar Compostela, waar ze opgewacht worden door Burgemeester Michel Doomst. De pas aangebrachte schelp wordt onthuld en ingewijd. En zoals op vele andere plaatsen, blijft ook Gooik niet achter en biedt de stappers een drankje aan. Verder gaat het via rustige, en soms holle wegen, door het prachtig golvende landschap met weelderig groen. Via de gemeente Gooik, de Parel van het Pajottenland, beklimmen ze de Kesterheide. Het is als het ware een Monte do Gozo, vanwaar ze een verukkelijk vergezicht richting Halle en Brussel aangeboden krijgen. Even verder bezoeken de meeste deelnemers de Pervivoweide. Hier staan bomen en paaltjes met namen van kinderen: "Pervivo: ik leef verder. Deze bomen vertegenwoordigen kinderen, overleden aan een stofwisselingsziekte. Hier leven zij verder. Zij hebben niet voor niets geleefd en sturen van op deze hoogte hun boodschap van hoop de wereld in”.

Na Leerbeek verandert het landschap volledig en stilaan dalen ze af naar de Zennevallei, waar ze aankomen bij de basiliek van Halle. Van daar trekken ze nog een eindje verder naar hun logiesplaats in het Don Bosco instituut. Na een verkwikkende douche schuiven ze aan voor een goed gevulde barbecue. En dan weer terug naar de basiliek voor een viering en een rondleiding door dit prachtige bedevaartsoord.

Deze goed gevulde en erg gesmaakte etappedag werd feilloos klaargestoomd door Luc De Bolle en zijn vrienden.

Etappedag in beeld