ETAPPENOVERZICHT > etappe38
Etappe 38 - van Drogenbos naar Brussel [Kerk van de Goede Bijstand]

Deze etappe is een verassende tocht. Ze loopt grotendeels over de GR12, waarbij ze de groene hoekjes in het zuiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aandoet. Het parcours loopt in Brussel-stad langs o.a. de Hallepoort, het Justitiepaleis, de Kleine Zavel en Manneken Pis.

De etappefiche en de routekaart van elke etappe kan je afhalen door op afhaalpagina te klikken. Enkel ingelogde leden krijgen hiervoor toegang.

Kerk van 'O.L.Vrouw van Goede Bijstand' in Brussel

Hier stond in de 12de eeuw het pelgrimshospitaal, annex kapel, van Sint-Jacob van Overmolen. Door de godsdienstoorlogen en de Reformatie raakte de kapel in verval. In 1625, tijdens de Contrareformatie werd in deze kapel een Mariabeeld geplaatst, voorwerp van volkse devotie, waaraan mirakels worden toegeschreven. Dit beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand genoot de hoge bescherming van aartshertogin Isabel Clara Eugenia. Al vlug werd de kapel te klein en in 1664 werd een kerk gebouwd. Amper dertig jaar later, in augustus 1695, werd deze verwoest tijdens het bombardement van Brussel door de troepen van Lodewijk XIV. In 1699 werd de kerk heropgebouwd waarbij de bouwmeester zich, voor het interieur en voor de koepel, liet inspireren door de Italiaanse barokkerken.

JACOBALIA:
Beeld van de H. Jacobus, door Jan Baptist Van der Haeghen (1724).
Middendeurstijl toegangsdeur versierd met pelgrimsattributen. (18de eeuw).
Buiten de kerk, fontein met gedenksteen uit 2000 met opschrift: "een halte aan de oever van de Zenne/op weg naar Sint-Jacob van Compostela”.


Relaas van de etappedag op zondag 25 juli 2010

Het is erg vroeg opstaan voor etappemedewerkers Raymond De Haes en Jeanne Tordeur-Marchal, want na een zeer verzorgd ontbijt willen de meeste pelgrims al rond 7u op pad. Jan Van Hasselt is de fiere drager van de geloofsbrief, die hij in Brussel zal afleveren. Deze etappe wordt voor velen een verassende tocht. Ze loopt grotendeels over de GR12, waarbij ze alle groene hoekjes in het zuiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aandoen. Zo komen de stappers ook langs de beschermde begraafplaats aan de Dieweg in Ukkel. Eerbiedwaardige grafzerken overwoekerd door planten, neogotische mausolea en grafbeeldhouwwerken versierd met slingerende klimop geven aan het kerkhof een ongekende schoonheid en charme.

Verder gaat het naar Sint-Gillis, waar ze langs de Hallepoort Brussel binnenkomen. Vanaf de esplanade voor het Justitiepaleis krijgen ze een prachtig zicht op de stad. Verder gaat het via de Zavel naar het parochiecentrum van Onze-Lieve-vrouw van Goede Bijstand, waar de registratie van de genootschapsleden, die ingeschreven hebben voor de jubileumviering, al in volle gang is.

Etappedag in beeld