TERUGBLIK > 20091117-Herfstontmoeting

Herfstontmoeting 2009

Regio Brugge had zich dit jaar kandidaat gesteld om de herfstontmoeting van het Genootschap te organiseren op zaterdag 17 oktober 2009. En ze moeten hierboven op een goed plaatje staan bij Sinte Pieter want buiten een klein spatje regen bij de aanvang van de wandeling bleef alles lekker droog.
Een zestigtal pelgrimsvrienden van her en der waren naar het station afgezakt om onder leiding van twee doorwinterde gidsen, waaronder onze hospitalero Eddy, de diepste geheimen van de Brugse middeleeuwse onderwereld te doorgronden.Geen detail werd hen gespaard. Want nu weet iedereen waarom de Brugse poorten die door de Gentenaars konden gebruikt worden, dubbel zo stevig waren. En van waar het gezegde komt “zieje van brugge zetje van achtere”.En waarom er een doodskop aan de smedenpoort hangt!
Ook was er die pas herstelde Sint-Jakobskerk die een juweeltje betekent in het Brugs patrimonium.
Rond het middaguur zakten we dan af naar het VTI om er de inwendige mens te versterken in afwachting van het neusje van de zalm dat ons die namiddag zou aangeboden worden in de kapel van het ons zo bekende HBOV.
Spijtig dat slechts 57 leden van het Genootschap het de moeite waard vonden om dit fantastisch concert bij te wonen dat ons gebracht werd door Pandora2 en Ultreya. Echt spijtig. Want de zeven kunstenaars deden ons op een sublieme manier het verhaal van wel en wee van de vele pelgrims die destijds van her en der naar Santiago trokken. Zowel het gebrachte verhaal als de daaraan aangepaste muziek brachten het geboeide publiek in ware vervoering.
Mij bleef die “je vendis ma calebasse” nog uren in het hoofd zitten.
Dat de mensen uit Galicië kunnen feestvieren bewees de Folías Gallegas waarmee beide ensembles hun opdeden afsloten en dat door de aanwezigen vrolijk met handgeklap werd ondersteund. Een daverend applaus was dan ook de verdiende beloning van deze zeven artiesten. Hopelijk horen wij hen op een of andere gelegenheid weer. Ik verlang er reeds naar.
Zij die er niet bij waren hadden ongelijk.
De CD van de gebrachte liederen zal binnenkort beschikbaar zijn in de verkoopdienst