TERUGBLIK > 20091003 Stadswandeling en bezoek St.-Jakobskerk
Stadswandeling en bezoek St.-Jakobskerk

Op zaterdag 3 oktober stond de eerste echte activiteit van de regio Gent op het programma. Zowat 60 mensen hadden zich aangemeld te participeren aan een stadswandeling in combinatie met een bezoek aan de St-Jacobskerk. Uiteindelijk daagden niet minder dan een 55-tal mensen op. Als vaste uitvalsbasis van de regio fungeerde het Sint-Barbaracollege als vertrekpunt van de stadswandeling.  Er werd besloten om in 2 groepen de stadswandeling te doen. Jules Van Wambeke, lid van de kerngroep Gent, had een route uitgestippeld waarbij de bekende ‘highlights’ van Gent zorgvuldig werden vermeden. Kleine stegen, doorgangen en minder bekende plekjes en monumenten werden in de aandacht gebracht. Zelfs voor een doorgewinterde Gentenaar viel er nog iets nieuws te ontdekken. Het Elisabethbegijnhof was voor sommigen een ware openbaring. In het graffitistraatje hadden enkele ‘taggers’ zelfs aan ons gedacht: Jacob stond diverse malen in grote letters op de muren gespoten.
Aan de Sint-Jacobskerk stond Lutgart Huvenne, echtgenote van historicus Marc Beyaert, ons op te wachten. Ze loodste ons via de sacristie naar de kerk. Marc Beyaert, archivaris van de Sint-Jacobskerk, had een kleine expo opgesteld in het koor. Ondanks zijn stemproblemen kon hij de toehoorders boeien met zijn gedegen, aangenaam en kritisch exposé (zoals het een echte historicus betaamt). Hij vertelde ook over het verdwenen godshuis waar de pelgrims vroeger net buiten de stadsmuren konden overnachten (ter hoogte van het huidig Godshammeke). Besluit van zijn betoog: er valt nog veel historisch onderzoek te verrichten in Gent. De sporen zijn, uitgezonderd enkele schilderijen, kunstvoorwerpen en glasramen, zeer zeldzaam. Een ordonnantie van 1497 van de Broederschap van Sint-Jacobs, gegeven door aartshertog Filips de Schone, was één van de tastbare getuigenissen uit een ver verleden. Kijken mocht, aankomen niet!
Rond 16.40 uur begaf de groep zich terug naar de startplaats: het St-Barbaracollege, waar werd nagepraat en de nodige contacten voor de toekomst gelegd. Bij een goed glas Augustijn gaf Johan De Ridder wat meer uitleg omtrent het Jacobskerkenpad in onze regio. Een aantal mensen wilden al dadelijk inschrijven.
Het was dus duidelijk dat de regio onder een goed gesternte was van wal gestoken. We hopen dat we verder op de steun en interesse van onze regiopelgrims (en daarbuiten) kunnen blijven rekenen.

Johan De Ridder