TERUGBLIK > Interior-camino de Santiago
Interior-camino de Santiago

Een schitterende afsluiter van het werkjaar 2010 regio Gent

Maar liefst 180 betalenden woonden de voorstelling op zaterdag 2 oktober bij en staken hun appreciatie niet onder stoelen of banken. Het St-Barbaracollege in Gent beleefde alweer (cfr. St-Jacobskerkenpad 8 juli) een caminofeest!

Voorzitter Johan De Ridder en de bestuursleden van de regio Gent hadden geen moeite gespaard: een mooie affiche die in Gent en omgeving werd verspreid, de muzenzaal van het college met een uitstekende akoestiek, een homogene bezetting die er mocht zijn.  Lyrische sopraan Martine De Craene maakte een zeer gevarieerde muziekkeuze en tekende ook mee voor het concept 2010 (van Vlaamse mystiek- Gezelle op muziek van Herberigs tot het wondermooie Chove de Santiago, Spaans-Gallicische muziek op poëzie van niemand minder dan Lorca). De muzikanten, Marc Callant aan de piano, Alex De Backer op accordeon, Jos Genbrugge op akoestische gitaar en mondharmonica en Pascaline Van Haelst op viool overtroffen zichzelf, meer zelfs ze speelden met liefde voor de muziek en uit pure vreugde. Jean Vermeulen zorgde op didgeridoo voor het exotisch tintje.  Het gedeelte woord werd dan vertolkt door Nicole Ledegen, Martine Van Hoorebeke en Francine Baetens, drie dames die zelf ook poëzie schrijven, maar voor Interior de poëzie van Thomas Rubico brachten. Deze laatste had er aan gehouden ook zijn bloedeigen kleinkinderen met vriendjes en vriendinnetjes in het stuk te betrekken. Zij waren de acteurs en actrices in “ De schat van de camino”, een nieuw sprookje met een heel duidelijke boodschap van vrede en vriendschap in plaats van al dat klatergoud van deze wereld. Actrice, Els Arnaut, deed het alweer uitstekend en trok uiteraard het spelniveau naar omhoog. Thomas Rubico zelf kroop net zoals in 2006 (CC. De Stroming in Sleidinge) in de rol van de vertellerpelgrim, die toch wel een bijzondere relatie met Jacobus heeft. Of die laatste nu echt voor mirakels zorgde op de pelgrimstocht van vrouwtje Trees en de verteller zelf ( van Stoepe naar Santiago-2005), blijft voorlopig een raadsel. Maar vertellen, dat kan de dichter uit Ertvelde blijkbaar niet laten. De dia’s van de pelgrimstocht, gemaakt en gebracht door Trees Heye waren de visuele bekroning.

De kers op de taart was natuurlijk het optreden van de dansgroep Luz da Lúa en el grupo de contrabanda de música van het Casa de Galicia de Bruselas.  Uiteraard een meerwaarde voor Interior. De groep was nog nooit op die manier in een programma. Het was voor iedereen een beetje wennen, maar uiteindelijk kwam het dankzij de sterke regie van Gentenaar en theaterbeest Freddy Claeys en zijn technische equipe (Chris Heye-licht en Johan zelf voor het geluid) tot een gesmaakte voorstelling die iedereen kon bekoren. Een dynamisch programma met de typisch verrassende wendingen waardoor het publiek de kans niet kreeg om in te dommelen. Maar wat het publiek nog het meest bekoorde , was de eenvoud waarmee muzikanten, dansers en woordkunstenaars  het programma van Thomas Rubico brachten. De camino kent geen kapsones, maar is eenvoudigweg “echt”.

Eén schaduwzijde misschien: al dat werk, al die voorbereiding en slechts één keer opvoeren! Een opmerking die bij de receptie achteraf wel eens gemaakt werd. Misschien werd die in 2006 in Sleidinge ook gemaakt. “Natuurlijk staan we open voor suggesties,” zei Thomas Rubico zelf en regisseur  Freddy Claeys  en de zangeres Martine De Craene knikten beamend. Uiteraard heeft alles zijn prijs. Maar laten we vooral deze afsluiter onthouden en de unieke activiteiten die we in dit Heilig Jaar mochten organiseren. Wie meer info wil: willy.genbrugge@telenet.be.