Limburg > WEEK VAN DE SMAAK
WEEK VAN DE SMAAK LIMBURG

Verhalen van onderweg … El Camino
Dinsdag 16 november 2010
 

Altas Torres in de mist die avond. Zelfs hoge torens zouden onzichtbaar geweest zijn.
Maar de kleine feestzaal werd in de Spaanse kleuren gezet voor het Compostelaverhaal van de leerlingen en enkele van hun leerkrachten-begeleiders uit het Lyceum in Genk.
Tijdens het Allerheiligenverlof stapten ze een ruime 100 km naar Santiago de Compostela. Leerlingen begeleiden op weg naar zelfontwikkeling, hoe kun je dat beter dan door daadwerkelijk op weg te gaan, vroeg een van de begeleiders zich af.
Met een Old Irish Blessing en in hun uniforme T-shirts togen ze op pad (een werkwoord overigens dat kans maakt in het ‘Modern verdwijnwoordenboek’ van verdwenen woorden te worden opgenomen, maar dat de ernst van het ‘zich begeven naar’ inhoudt).
De busreis duurde tot voor Sarria en dan werd het terugvallen op de basiselementen in het leven, op elkaar en op zichzelf. Met heel veel enthousiasme en voldoening vertelden ze over nieuwe en oude schoenen, over blaren en compeed, over het stappen in groepjes en soms individueel, over het eten, de slaapplaatsen, over hoe gesprekken diepgaander werden met het vorderen van de kilometers, over het samen een einddoel bereiken (want niemand spurtte zich tot koning op Monte del Gozo) … Heel hun tocht werd herschikt in een fotoreportage met tekst en muziek. Door een regelmatige microfoonwissel met hun leerkrachten hoorden we van de doelstellingen, de voorbereiding, de verwachtingen en de bekommernis voor het begeleiden  (lees: loslaten) van leerlingen.
Pauze: heerlijke tapas en een Spaans wijntje, aangeboden door de stad Genk Dienst Cultuur en Altas Torres.
Deel twee had het over de besluiten die leerlingen en begeleiders trokken uit deze gezamenlijke onderneming. Er ontstond het besef dat je weinig nodig hebt, dat een rugzak goed dragen een kunst is en een goed bed een luxe kan zijn, dat groepsvorming belangrijk is en elke aankomst een overwinning, dat de weg een lint is waarop veel wordt ‘afgelegd’, dat de uitzichten, de landschappen, je brengen tot inzichten, dat je een kijk krijgt op het cultuurkatholicisme van vandaag, dat je spirituele momenten toelaat in je leven …
Tussendoor blogden de leerlingen zich met anekdotes naar het thuisfront. De echte verhalen kwamen thuis.
Goede herinneringen dragen warmte met zich mee. Zo ook deze avond.
De mist was helemaal opgetrokken bij het naar huis gaan.     
                                                                                                    Ria Bruggen

Organisatie: Compostelagenootschap Regio Limburg
Voor meer info mail naar regiolimburg@compostelagenootschap.be
of kijk eens op de website www.compostelagenootschap.be