TERUGBLIK > VIA LIMBURGICA -26-1-2011
Via Limburgica: persvoorstelling – Alden Biesen 26 januari 2011

Buiten de drukte van verkeerswegen en steden verwelkomde Alden Biesen, in het Limburgse Haspengouw, meer dan tachtig genodigden op de persvoorstelling van de pelgrimsgids ‘Via Limburgica’. Het is een innemende locatie voor de presentatie van een nieuwe pelgrimsroute. Ze ligt ongeveer midden op de nieuwe pelgrimsweg, de Via Limburgica.

Lies Kerkhofs, directeur Alden Biesen, heette de aanwezigen van harte welkom in de historische site, de Landcommanderij. Bij hun keuze voor een evenement wegen drie basisprincipes door: historisch, cultureel en Europees. Ze zijn ook het kenmerk van het Compostelagenootschap: “Een genootschap dat de historische pelgrimswegen naar Compostela in ere wil herstellen. Een genootschap dat ervoor gezorgd heeft dat deze Vlaamse wandelwegen door de Unesco erkend worden als cultureel erfgoed voor de mensheid. Een genootschap dat deze pelgrimstochten onderneemt en er een betekenisvolle waarde aan weet te geven,” aldus mevrouw Kerkhofs.
Als voorzitter van het Vlaams Genootschap Regio Limburg stelde Egfried Grauls de afdeling Regio Limburg voor en leidde de sprekers in.
Martin Kellens schetste Alden Biesen en pelgrimswegen in de omgeving kritisch in een historisch kader. Ludo van Lint overliep de vier nieuwe Via’s in Vlaanderen. Riet Van Cleuvenbergen, coördinator van de Via Limburgica, had het over de opzet en het uitwerken van deze Via en Ria Bruggen maakte met de toehoorders een proefwandeling op de route tussen Maaseik en Opoeteren.
Na de voorstelling zorgden het onthaalcentrum Alden Biesen en de Limburgse afdeling van het Compostelagenootschap voor een ‘proeverij’ met streekproducten, die deze route rijk is.
Vanaf vandaag kan de pelgrim de via nemen van Thorn naar Eghezée. Hij wandelt er door de afwisselende landschappen en dorpen van Maasland, Kempen en Limburgs en Waals Haspengouw.

Het Compostelagenootschap mag trots zijn op de verwezenlijking van de Via Limburgica.
Dank aan de vrijwilligers die de Via Limburgica maakten tot een veelzijdige pelgrimsroute, met Jacobuskerken,  pelgrimsplekken, bedevaartsoorden en jacobalia als leidraad. Hun inzet en werk zijn blijvende voetstappen op dit nieuwe stukje Europees erfgoed in Limburg en Luik. Waarden als op tocht gaan, gastvrijheid, ontmoeten en aandacht voor het spirituele en de omgeving zijn kenmerkend voor de eeuwenoude traditie van het pelgrimeren. De medewerkers legden in deze streken de weg daarnaartoe open. En in dit geval, letterlijk, ook naar Santiago in Compostela.