Limburg > Porto-compostela
Porto-Compostela …                                                   

ook een beetje in Genk
Trefpunt, 9 april 2011

Het miezerde lichtjes die avond. En auto’s reden rondjes op zoek naar een parkeerplaats dichtbij. Geïnteresseerden voor de Camino Portuguès?
Daarover zou Adriën Gilis het op 9 april 2011 hebben in Trefpunt. Hij liep in 2009 de ongeveer 230 km van de Portugese route en boeide nu 24 aanwezigen met zijn inleidend verhaal en zijn fotopresentatie in het tweede deel. Heel gemoedelijk deed Adriën dat, zoals alleen hij dat kan.
Een goed startpunt is de kathedraal in Porto. Maar ook de stad zelf is een bezoek meer dan waard. Voor een dagje. Je geniet er van het gekleurde fin de siècle, de art deco, de azulejo’s of de Portugees-Moorse keramiektegeltjes op gevels en plafonds, de Dourorivier.
Je weg uit Porto zoeken blijkt iets moeilijker. Wat een opluchting toen Adriën de eerste gele pijl zag en niet een kwartier terug hoefde te stappen.
Wat bleef hem nog bij? Overnachten in een brandweerpost en het meemaken dat de brandweermannen die nacht met de spuitwagen uitreden. Caminomaats ontmoeten en een tijdje samen opstappen, want na een paar dagen snakte Adriën toch naar gezelschap.
De route bracht hem langs of door Vilarinho, Barcelos, Rubiaes. Hij trok via de bekende Europabrug  over de Minho en de grens met Spanje. De geur van de eucalyptusbossen vindt hij een vermelding waard, maar voor de rest bespeur je in de buurt van deze bomen niet veel leven. Pontevedra, Caldas de Reis en Padron met de steen waaraan de boot met Jacobus meerde, loodsten hem tenslotte naar Compostela.
Over een route en de ervaringen onderweg valt zoveel te vertellen en te vragen. Ook hier. Bij een gezellige nababbel.
En opvallend: de Via Limburgica mocht ruim in de belangstelling delen. Omdat die binnenkort zal gestapt worden?
Uiteindelijk kwam de ‘waard’ ons melden: “We gaan sluiten.”

                                                                                               Ria Bruggen