TERUGBLIK > WANDELTOCHT RONSE OUDENAARDE
REGIO GENT

WANDELTOCHT RONSE OUDENAARDE

Op zaterdag 1 oktober vertrokken, onder een brandende zon, 51 leden van het Genootschap o.l.v. Freddy Du Seuil voor een wandeltocht van 21 km doorheen de Vlaamse Ardennen.
Na de start in Ronse aan JH De Fiertel trokken we heuvel op, heuvel af naar het Muziekbos. In dit eeuwenoude bos boden de beukenbomen een verfrissende schaduw. Na een steile afdaling en een wat mildere klim bereikten we Louise Marie. Nu stapten we tussen weiden en akkers, met weidse panorama’s, naar Nukerke. Op de horizon wenkte de molen Ter Sleepe. Verderop lazen we op de witte muur van een kunstgalerij een gedicht van Hugo Claus waarin hij een beeld schetst van de sfeer in dit dorp op een zondagse namiddag in de jaren 50.
In Nukerke werden we gastvrij ontvangen door de plaatselijke wandelclub voor onze picknick, we konden er genieten van een Oudenaards bruin biertje.
Vanuit Nukerke ging het naar Melden waar onze patroon wachtte in zijn bescheiden kapelletje. Doorheen een stukje bos en voorbij een imposante witte vierkants hoeve, daalden we over de kasseien van de Koppenberg. Hier wachtte de familie De Zaeytyd ons op met de sleutel van de kapel, speciaal voor ons bezoek opgekuist. Door de open deur bewonderden we de naïeve altaarschildering van St. Jacob pelgrim. Hier stond onze waterdrager Johan De Ridder, voorzitter Regio Gent, tot ons aller genoegen, voor de eerste maal met water bereid.
Er restten ons nog 8 km. Voorbij de grote ommuurde St. Jacobs hoeve kwamen we op een afgedankte spoorlijn, nu fietspad, en trokken naar de flanken van de Koppenberg. Een steile klim doorheen het bos bracht ons naar boven. Na deze laatste helling overwonnen te hebben liepen we naar Leupegem. Daar troffen we opnieuw onze barmhartige Samaritaan.
Na een verfrissende teug liepen we naar de Schelde brug in Oudenaarde. Daar zagen we het huis De Lalaing, waar Margaretha van Parma geboren werd en nu Oudenaardse tapijten gerestaureerd worden, en staken de Schelde over. We bekeken de OLV Pamele kerk, parel van de Schelde gotiek en voorbij het begijnhof kwamen we op de Markt bij de St. Walburga.. Hier bezochten we het altaar (1614) van de Broederschap van de Pelgrims naar Compostela.
Door het schitterende nazomerweer en de talrijke terrasjes op de markt lieten vele deelnemers zich verleiden tot langdurig nagenieten.