TERUGBLIK > Jakobfeest 25 juli Brugge
Vieren met Jacobus.Feest van Sint-Jakob de Meerdere op 25 juli 2012 te brugge

Tekst uit de iHOLA! nr. 29

Traditiegetrouw vierde ons genootschap op 25 juli het feest van Sint- Jacobus, deze keer in Bruge. Rik, Koen, Roland en vele anderen had den een mooi programma met na de pelgrimsmis in de Jacobuskerk, een lunch, een stadswandeling en een afsluitende drink in brouwerij De Halve Maan.
Raf David en diaken Wilfried Desrumeaux waren de voorgangers in de viering. De kerk zat vol en het koor Adelard van Aubrac, on der de strenge leiding van Johan De Ridder, zorgde voor muzikale hoogstandjes, samen met de virtuoze harmonicaklanken van broeder Roger en de orgelklanken van Arnold Famant. In zijn homilie had Wilfried het over de pelgrimsattributen: schelp, staf, hoed en kalebas. Voorwerpen, ‘tekenen’ met een grote symbolische waarde.

De schelp schept verbondenheid, brengt eenheid in de verscheidenheid van gedachten, levenswijze en overtuiging.
De hoed beschermt tegen zon maar staat ook voor de zoektocht van vele pelgrims naar heling, naar bevrijding van zovele lasten.
De staf stuwt vooruit en maakt het mogelijk stil te staan en zich te verwonderen over natuur en cultuur. Soms ontdekt de pelgrim, steu nend op zijn stok, de kracht van God.
De kalebas, de drinkbus, het water dat de pelgrim deelt. Een symbool van solidariteit en vriendschap.
Ook St.-Jacob’, aldus Wilfried Durameaux, ‘draagt de symbolen. Hij heet alle pelgrims welkom in verbondenheid. Hij is de staf waarop de pelgrim mag steunen. Hij maakt vrij en hij richt de boodschap van onze Heer tot elk van ons: We zijn niet geroepen om gediend te worden, maar om te dienen, om voor elkaar te zorgen.’

De viering eindigde met bloemetjes, letterlijk en figuurlijk, van nationaal voorzitter Paul De Marez voor gastheer Rik Vertongen. Rik beschouwde dit feest als zijn laatste grote organisatie. Paul dankte Rik ook voor de vele jaren ondervoorzitterschap, voor zijn inzet, wijsheid en mensenkennis.
De namiddagwandeling was er in twee soorten, enerzijds de klassieke toeristische trip, anderzijds een Hanze-wandeling. We leerden er onder meer dat beurs komt van de familie Van den Beurse en dat je bankroet in het begin erg letterlijk moest nemen. De aandeelhouders zaten immers buiten het beursgebouw op een bankje te wachten en als iemand failliet ging, dan werd zijn bankje effectief opgestookt. Er bleef dan enkel roet over.

De slotceremonie verliep op de tweede verdieping van brouwerij De Halve Maan, producent van onder meer de Brugse Zot.
Tweehonderd deelnemers, een meer dan puike organisatie en een prachtige, zonnige dag. Met dank aan apostel Jacobus. (MK,KDW,LVL)

Foto's    (Top)
De eerste vier foto's zijn van Cecile Hoskens
Sommige foto's kunnen vergroten worden.


Top