ACTIVITEITENKALENDER > Dag van de Pelgrim 2013
Dag van de pelgrim
op zaterdag 23 februari 2013 te Mechelen.

Deze dag is samen met het feest van St.-Jakob (in 2012 te Brugge) en met de Terugkomdag (24 11 2012 te Vaalbeek) een hoogtepunt in onze werking.
Het genootschap ziet het als zijn primaire taak de vertrekkende pelgrim maximaal te ondersteunen bij de voorbereiding van zijn of haar uitzonderlijke stap- of fietstocht.
Het wil alle mogelijkheden scheppen voor een betere tocht. Daarvoor steken vele vrijwilligers hun energie in wat we stilaan zijn gaan noemen de "infostroom”: onze infodagen op verschillende plaatsen in het land, ons infopunt op zaterdagen in het secretariaat in Mechelen, onze webstek, onze tijdschriften, boeken en brochures, onze bibliotheek, onze pelgrimswinkel, onze werkgroep spiritualiteit enz.
We willen onze pelgrims erop wijzen dat het niet enkel gaat over een lichamelijk zware fiets- of staptocht. Het is vooral een op weg zijn met zichzelf op een unieke historische weg die kadert in een meer dan duizend jaar oude Europese traditie. Daarvoor vragen we aandacht voor het spirituele in onszelf, voor onze tochtgenoten, en voor het bijzondere cultuurhistorische aspect van de weg, door de Unesco als werelderfgoed geklasseerd.
Al deze "pelgrimswaarden” komen samen in onze "Dag van de pelgrim” die bovendien verrijkt wordt door de ontmoeting met tochtgenoten en zielsverwanten.
Het genootschap met zijn vele ervaren pelgrims wil die dag aan alle vertrekkende pelgrims zijn zegen geven voor een "Buen camino”.

Programma:
- Registratie
vanaf 9.30 u tot 10.15 u: welkomstkoffie en registratie in de salons "Van Dijck”, Frederik de Merodestraat 33, te 2800 Mechelen, 03 460 11 99, om de hoek van ons secretariaat in het DPC in de Varkensstraat.
- Pelgrimszegen
om 10.30 u in de St.-Romboutskathedraal op 10 min. wandelafstand:
Welkom in de kathedraal (deuren open) vanaf 10.10u.
De Pelgrimszegen wordt opnieuw uitzonderlijk fijn verzorgd door onze werkgroep "spiritualiteit”met medewerking van ons pelgrimskoor "Adelard van Aubrac” o.l.v. Johan De Ridder.
(Nieuwe koorleden zijn steeds welkom: elsdv@skynet.be)
- Pelgrimsforum
van 11.45 u tot 13.45 u opnieuw in Salons Van Dijck:
Een gezellige pelgrimsmarkt met:
o Feestelijke broodjeslunch met drankjes aan de bar
o sfeerbeelden van op de camino en ontmoeting met mede-pelgrims
o een ruime informatiemarkt met ervaren pelgrims aan diverse infotafels:
onze pelgrimswinkel, uitrusting voor fietsers en stappers, de diverse fietsroutes, de vele staproutes en de logiesmogelijkheden, de Via’s in Vlaanderen, de wegen door Frankrijk, de Camino Francès, de andere Spaanse wegen, kunst en ander waardevols langs de weg, spiritueel op weg, aankomst in Santiago de Compostela en terugkomst, enz.
- Pelgrimspodium
Van 14 u eveneens in Salons Van Dijck:
presentatie: over de kathedralen op de camino door Freddy Du Seuil
.- Café De Ware Jacob
Om 16 u afsluiting van de dag.

Praktisch:
algemene deelnameprijs: 18 € (inclusief feestelijke broodjeslunch en drankje)
(enkel deelname aan pelgrimszegen: gratis)
Tijdig inschrijven (uiterlijk voor 15 2 2013) via het inschrijfformulier ingesloten bij dit tijdschrift, of via de webstek of mail dagvandepelgrim@compostelagenootschap.be

Alle activiteiten van deze "dag van de pelgrim” vinden plaats in het centrum van Mechelen op wandelafstand. Handigst blijft de trein via station Nekkerspoel (10 min.) of station Mechelen Centraal (20 min.). Parkeren kan beperkt in het DPC, Varkensstraat 6 (2 euro), of bij station Nekkerspoel (gratis), of betalend in parking Veemarkt of Grote Markt.

Paul De Marez