Terugblik => Middelburg - Vlissingen
Terugblik =>Jacobswandeling Veere-Middelburg-Vlissingen op zondag 26 mei 2013

Verslag: regio Gent

Klikken op de foto geeft een vergroting (onder de tekst)
Onderaan is een foto van het glasraam (Ruyterraam) in de kerk Jacobskerk teVlissingen beschikbaar.

Ondanks de ontgoochelende opkomst (20 deelnemers) vertrok een "volle minibus” richting Zeeland om 8 u op het Rerum Novarumplein in Gent. Onderweg werden nog een 5-tal deelnemers opgepikt in Zelzate. De weersvooruitzichten voorspelden niet veel goeds. Toch kon dit de deelnemers niet demotiveren, integendeel na een verkwikkende tas koffie in café Het waepen van Veere’ en een groepsfoto op de pui van het stadhuis vertrokken de eersten naar Middelburg langs het kanaal en het natuurgebied ‘Zeeuwse Landschap’. Groot was de verwondering toen we een eerste klein houten bordje aantroffen met opschrift "Santiago de Compostela”. Omdat Johan, onze voorzitter, vooropliep met zijn gezelschap, dacht men onmiddellijk: " Hoe slaagt hij erin om al die houten paneeltjes ongezien mee te nemen in zijn kleine rugzak”. Een klein mysterie dat naderhand toch werd opgelost, het was namelijk niet Johan, maar Henk Kappers uit Middelburg die dit in de vroege ochtenduren als verwelkoming had in de grond geslagen. Een leuk idee! Rond de middag arriveerde de groep in Middelburg waar we zéér gastvrij werden ontvangen in de protestantse ‘Koorkerk’ door Lies Wondergem en Henk Kappers en enkele vrijwilligers. Dat Nederlanders gierig zouden zijn, werd dadelijk ontkracht door de fijne geste: iedereen kon koffie, thee krijgen à volonté en werd bovendien getrakteerd op een ‘bolus’, een plaatselijke lekkernij.

Na deze verkwikkende stop, werd de groep opgewacht door een stadsgids, mevrouw Verberkmoes, afkomstig uit …Vlaanderen! Zij leidde de groep rond op een luchtige en gedegen manier. Velen waren onder de indruk van het rijke historische patrimonium van de stad Middelburg. Na dit culturele intermezzo volgde het tweede luik, de tocht naar Vlissingen via het kanaal. De zon kwam af en toe piepen en het was aangenaam wandelen tussen de bomengalerij op de dijk. Aangekomen in de St-Jacobskerk te Vlissingen stond een ontvangstcomité van de (wederom) protestantse kerkgemeenschap ons vriendelijk op te wachten met koffie, thee, koekjes en vooral een aangename sfeer. Na een bijzonder interessante rondleiding in de kerk was het tijd om huiswaarts te keren. Iedereen was voldaan en keek tevreden terug op een goed gevulde wandeldag. De afwezigen hadden zeker deze keer ongelijk! In de bus werd de organisator Freddy Du Seuil bedankt voor zijn puike organisatie: van harte dank Freddy!

Johan De Ridder, voorzitter regio Gent
In de Grote of Sint Jacobskerk in Vlissingen

Het De Ruyter-raam:

In het jaar 1957 is ter gelegenheid van de 350-jarige viering van de geboorte van Michiel Adriaensz. de Ruyter te Vlissingen het denkbeeld gerezen in de Sint Jacobskerk, waarin De Ruyter is gedoopt en in het huwelijk trad, een gebrandschilderd raam aan te brengen. In het jaar 1966 is in het grote venster, dat de noorderbeuk naar het westen afsluit, een gedenkraam geplaatst, ontworpen door de in 1965 overleden glazenier Pieter A.H. Hofman en voltooid door diens medewerker W.L. Wagemans. De afmeting van het raam is 12,5 bij 4 meter.

Door te klikken op het raam kom je in de website van http://www.sintjacobskerk.nl/ramen.htm. Door terug te klikken op her raam kan je alles vergroot bekijken. Teven is beschrijving beschikbaar op hun website.
naar boven