25 juli 2013 Antwerpen

FEESTDAG VAN SINT JACOB DE MEERDERE

ANTWERPEN

25 JULI 2013

Foto zijn beschikbaar en komen onderaan de tekst

Tekst misviering 25 juli Antwerpen => pdf

28 jaar geleden, op donderdag 25 juli 1985, vierde het Genootschap zijn patroon voor de eerste maal in de aristocratische Antwerpse St. Jacobskerk. Dit bleef zo tot de traditie ontstond om ieder jaar één van de achttien Vlaamse Jacobskerken uit te kiezen voor de viering van de jaarlijkse hoogdag van ons Genootschap. Trokken we de voorbije jaren o.a. naar Gent en Brugge, dan waren we nu, na zovele jaren, opnieuw in Antwerpen en werden er vergast op een mooi programma samengesteld door de leden van Regio Antwerpen.

135 pelgrims werden ontvangen in onze pelgrimsherberg St. Julianus. Omwille van het tragisch treinongeval in Santiago de Compostela was er heel wat belangstelling van de pers. Verschillende van onze leden werden geïnterviewd evenals onze voorzitter die, gezien het traject van de verongelukte trein, er zeker van was dat er zich onder de slachtoffers geen leden van het Genootschap bevonden.

Door restauratiewerken in de St. Jacobskerk werd noodgedwongen van de traditie afgeweken en vond de Plechtige Eucharistieviering plaats in de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Deze werd opgeluisterd door ons koor Adelard Van Aubrac. De lezingen werden gebracht door leden van het Genootschap en in zijn homilie had pastoor Louis Van Lommel het over pelgrimeren in het algemeen en de tocht naar Santiago in het bijzonder. Tijdens de offerande werd op initiatief van E.H. Raf David een omhaling gedaan voor de slachtoffers van de treinramp en schonken onze leden 733,57 euro. Deze som zal aan het Rode Kruis in Galicia overhandigd worden als blijk van solidariteit van het Genootschap met de Spaanse bevolking. Dit als kleine wederdienst in ruil voor wat zovelen van onze leden-pelgrims tijdens hun tocht doorheen Spanje ontvingen.

Na de Mis genoten talrijke leden van een maaltijd in de Stadsherberg. Voor allen was het een blij weerzien. Uiteraard werden er vooral herinneringen opgehaald aan voorbije pelgrimstochten en plannen gesmeed voor toekomstige tochten.

Om 14.00 uur stonden Antwerpse stadsgidsen paraat met vier verschillende programma’s. Er was keuze uit twee geleide bezoeken: Kathedraal of Museum Plantin-Moretus en twee stadswandelingen: De Scheldekaaien of Sinjoren heten u welkom.

Om 16.00 waren alle deelnemers terug op de Grote Markt en genoten van een beiaardconcert, waarbij enkele pelgrimsliederen te horen waren. Nadien werd nog geruime tijd nagepraat in het traditionele "De Ware Jacob”

Freddy Du Seuil
Voorzitter Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela

naar boven
Klikken op de foto geeft een vergroting


naar boven