NAAR COMPOSTELA > TE VOET
Naar Santiago

Route in Frankrijk
Sommige Vlaamse pelgrims vertrekken in Frankrijk en volgen één van de "historische" pelgrimswegen die in de Codex Calixtinus van Aymeric de Picault beschreven zijn. Andere pelgrims vertrekken van huis uit.   Lees meer

Routes in Portugal en Spanje
In Spanje zijn de meest gebruikte pelgrimswegen de Camino Francés/Camino Aragonés, de Camino del Norte/Camino Primitivo, de Via de la Plata/Camino Sanabrés, de Camino de Levante en de Camino de Fisterra.  Lees meer

Pelgrimsgidsen algemeen
Hier vind je een overzicht van routebeschrijvingen in het Nederlands. Het gaat hier om routes door Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Portugal en Spanje.   Lees meer

Topo gidsen in lage landen
2010 viert het Vlaams Compostelagenootschap zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan heeft het Genootschap drie gidsen uitgegeven van pelgrimspaden doorheen Vlaanderen naar ...   Lees meer

Gps-informatie
De GPS-bestanden op deze pagina zijn afkomstig uit verschillende bronnen, vandaar de verschillende formaten. De belangrijkste formaten, die op dit ogenblik in gebruik zijn, zijn .kml en .gpx.                                               Lees meer

Er zijn meerder mogelijkheden om een pelgrimstocht naar Santiago te beginnen:
 • Vanuit Vlaanderen of Nederland.
  Indien men van huis uit vertrekt, is de pelgrimstocht waarschijnlijk het meest indruksvol.
  Afhankelijk van de afgelegde afstand per dag moet men echter al gauw rekenen met een duur van tweeëneenhalve maand tot vier maanden. De kosten van de pelgrimstocht voor overnachting en eten nemen uiteraard toe met de duur van de pelgrimstocht.
  Het eerste deel van de tocht is vaak moeilijk omdat er nauwelijks gemarkeerde routes en gidsen met een routebeschrijving en overnachtingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Daarom is het Vlaams Genootschap, samen met het Nederlands en het Waals Genootschap, begonnen met een serie gidsjes die de route vanuit Vlaanderen/Zuid-Nederland tot Rocroi en Reims beschrijven.
  Omwille van de lange duur, de hogere kosten en de grotere inspanning is een pelgrimstocht die thuis begint niet voor iedereen weggelegd.
 • Vanuit een "historische" etappeplaats in Frankrijk.
  Van drie van de vier historische etappeplaatsen (Arles, Le Puy en Vézelay) zijn gidsen beschikbaar en bestaat er een gemarkeerde route tot Spanje.
 • Vanuit een traditionele startplaats in de Pyreneeën (Somport, St Jean Pied de Port/Roncesvalles of Irún) of dieper in Spanje (Barcelona, Valencia, Sevilla, Lissabon).
Op de volgende pagina's vind je een beknopte beschrijving en een overzichtskaart van de belangrijkste routes. Iedere regio heeft zijn eigen pagina: de Lage Landen, Frankrijk en het Iberisch Schiereiland.


... En weer terug

De pelgrimswegen zijn enkel gemarkeerd in de richting van Santiago. Daarom was het vroeger een heidens karwei om de weg terug naar huis te vinden.
Op de Camino Francés viel het nog mee: het volstond om in de richting van de tegemoetkomende pelgrims te lopen. Op minder drukke routes werkt dit truukje helaas niet. Gelukkig kan men tegenwoordig GPS-tracks van de belangrijkste pelgrimsroutes op het web vinden. Zo kan men ook zonder markering een pelgrimsroute in de omgekeerde richting volgen.