OP WEG > TERUG NAAR HUIS
Terug naar huis
Aangekomen in Santiago, kan je natuurlijk terug fietsen of terug naar huis lopen. Er zijn echter weinig pelgrims die dit doen.

De gemakkelijkste manier om weer naar huis te gaan is dat je door echtgeno(o)t(e), kinderen of vrienden wordt opgehaald. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

In de Hola van september 2015 stond het volgende:

Fiets en wandelstok met de post terug naar huis.
De Spaanse post verstuurt al langer fietsen binnen Spanje maar doet dat nu ook naar België, Nederland en andere landen.
Maximum gewicht: 15 kg. Afmetingen: 40 x 30 x 75 cm.
Prijs: € 89,46, verpakking inbegrepen. Levertijd: 10 à 14 dagen.
De fiets moet je afleveren bij Correos in de Rúa do Franco 4 in Santiago de Compostela, 606 618 341, mimochila@correos.com.
Je wandelstok naar huis sturen kan ook. Dat kost € 16.
Informatie over deze nieuwe service stond een week geleden nog niet op de website, maar het is wel juist.
www.elcaminoconcorreos.es
www.facebook.com/elcaminoconcorreos

De andere pelgrims moeten met een of andere vorm van openbaar vervoer terug. Er zijn verschillende mogelijkheden:
 • Het vliegtuig.
  Als je lang van tevoren reserveert, en vliegt met een prijsvechter is dit de goedkoopste manier om terug te komen (bijv. naar Charleroi of naar Londen-Stanstead en dan naar Eindhoven).
  Helaas is het, zeker als men uit Vlaanderen of vanuit Vézelay/Le Puy/Arles vertrekt, moeilijk om op voorhand te bepalen wanneer men zal aankomen. Voor de pelgrim geldt "Solo Diós es el Señor del día de mañana" (De mens wikt maar God beschikt). Kapotte voeten, een peesontsteking en ander ongemak kunnen zo voor enkele dagen vertraging zorgen.

 • De bus.
  Eurolines/Alsa rijdt van Santiago naar Brussel/Antwerpen/Eindhoven. Vertrek om de dag rond 10 uur. Aankomst de volgende dag in de (vroege) namiddag.
  Dit is de goedkoopste optie als men niet van tevoren reserveert.
  Meestal is de pelgrim bij aankomst in Santiago zo moe dat hij een groot deel van de reis slaapt en dus niet merkt dat de bus slechts enkele keren stopt.

Fietsershoekje: fiets met de bus terug?

Ludo Janssens is begin mei 2009 bij de bekende Spaanse autobusonderneming Alsa in Santiago langs gegaan om te informeren naar de officiële richtlijnen voor het vervoer van fietsen met de bus. Hij vernam daar het volgende:
 • op binnenlandse lijnen kunnen fietsen mee mits ze gedemonteerd zijn (voorwiel eruit; trappers eraf; stuur gedraaid).
 • op internationale lijnen mogen fietsen niet mee. Soms laten chauffeurs van halflege bussen toe dat iemand zijn fiets meeneemt, maar dat mag eigenlijk niet en je kan er niet op rekenen.
Conclusie: fietsen kunnen niet mee met de bus naar Vlaanderen of Nederland. De situatie is dus in 2009 nog niet anders dan vroeger.
Hij voegt eraan toe "als ik zie hoe vol de bagageruimte tussen Burgos en Antwerpen is, zou ik mijn fiets er niet aan wagen”.
 • Met de trein.
  Vanuit Santiago naar Hendaye en van daaruit naar Parijs en dan Brussel. Is comfortabeler maar ook beduidend duurder dan met de bus. De reisduur verschilt niet veel.

In het boek "Praktisch Pelgrimeren" (verkrijgbaar bij de verkoopdienst) vind je ook informatie over hoe je terug kan komen.