DIENSTEN > BIBLIOTHEEK

BIBLIOTHEEK -

VLAAMS COMPOSTELAGENOOTSCHAP

VOORSTELLING.

Aan de oorsprong van de bibliotheek van het Genootschap ligt de collectie boeken en tijdschriften die wijlen pater Mondelaers, stichter van het Genootschap, sinds 1985 verzamelde over de bedevaart naar Santiago de Compostela, de romaanse kerkelijke kunst en algemene reis- en cultuurgidsen van de eeuwenoude pelgrimsweg.

Zo ontstond een rijk gestoffeerde bibliotheek die momenteel meer den 2.000 titels telt. De collectie bestaat uit boeken en tijdschriften in zowat alle Europese talen. Naast studies over de pelgrimswegen zijn er vele werken over kunst en cultuur langsheen alle wegen naar Santiago de Compostela. Uiteraard is er een belangrijke afdeling gidsen bestemd voor zowel pelgrims te voet als met de fiets. Onder de tijdschriften bevinden er zich een groot aantal die we in ruil ontvangen van onze Europese zusterverenigingen. De grootste afdeling, hierna CB genoemd, bevat naast standaardwerken en baanbrekende studies van o. a. Vazquez de Parga, Paolo Caucci von Saucken, Klaus Herbers, Jan Van Herwaarden, Robert Plötz, René de la Coste Messelière, Denise Péricard-Méa, Mireille Madou ook meer bescheiden uitgaven van hedendaagse pelgrims die ons laten genieten van hun belevenissen op een "camino”. Hierdoor is onze bibliotheek uitgegroeid tot de referentie in Vlaanderen voor alles wat Santiago de Compostela betreft.

De bibliotheek bestaat uit 5 grote afdelingen elk onder een specifieke sigel of letterafkorting, telkens voorafgegaan door C wat staat voor Camino. Binnen elke afdeling werden de boeken in numerieke volgorde opgesteld.

  • CB : boeken: studies, kunstboeken, geschiedkundige werken, kunst- en cultuurgidsen…
  • CG : topo-gidsen van Europese pelgrimswegen naar Compostela
  • CG.INF : topo-gidsen voorbehouden voor medewerkers van het Info-Punt
  • CP : Periodieken of tijdschriften
  • CV : onuitgegeven verslagen van pelgrimstochten ondernomen door onze leden
  • CX : woordenboeken, varia

Vele van onze verworven boeken werden besproken in ons ledenblad De Pelgrim. In de catalogus van onze bibliotheek staat op iedere boekfiche vermeld waar die te vinden is.

De catalogus kan zowel alfabetisch als systematisch geraadpleegd worden.
Uitlenen slechts in beperkte mate en enkel door onze leden.

Raadpleging ter plaatse op het zaterdagse infopunt

=> Onderwerpslijst

=> Catalogus