IN VLAANDEREN > Routes in de Lage Landen
In de kijker
Pelgrimsroutes door de Lage LandenRoutes van het Vlaams Genootschap

Het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela stippelde vijf pelgrimswegen uit tussen Nederland en Frankrijk. Ze deed dit samen met het Nederlands Genootschap van Sint Jakob, het Waals Genootschap van Sint Jakob en Les Amis des Chemins de Compostelle du Nord (Jakobsgenootschap uit Rijsel).

Markering plaatsenDe vijf wegen liften mee op de bestaande infrastructuur (LAW- en GR-paden, wandel- en fietsknooppuntennetwerken, RAVEL-wegen) en maken geregeld gebruik van rivier- en kanaaloevers. Dat maakt de beschrijving en de bewegwijzering een stuk eenvoudiger.
In Vlaanderen zijn de routes op bescheiden wijze bewegwijzerd met het Europese Compostela-embleem, in stedelijke centra soms ook met bronzen schelpen.
In Nederland is er (nog) geen bewegwijzering.
In Wallonië is er een uitgebreide bewegwijzering.

Deze vijf pelgrimspaden zijn beschreven in vier gidsjes. Meer informatie over deze boekjes vind je op de pagina "Pelgrimsgidsen".
 • Via Monastica. De route loopt van ’s Hertogenbosch naar Vessem en verder naar de norbertijnenabdijevan Postel. Na de abdij van Postel kan men kiezen voor de "historische" route langs de abdijen van Tongerlo en Averbode of voor een kortere weg naar Diest. Na Averbode heb je in Zichem de keuze tussen een route langs het bedevaartsoord Scherpenheuvel of een meer historische weg via Diest. In Budingen kan je nogmaals kiezen: of de "historische" route langs Zoutleeuw en de vroegere abdij van Heylissem (Hélécine) naar Geldenaken (Jodoigne), of de kortere route naar Geldenaken via Tienen en Hoegaarden. Vanaf Geldenaken gaat het rechtstreeks naar Namen. Na Namen loopt de Via Monastica door de Maasvallei via de abdij van Leffe, Hastière en Givet naar Hierges en vervolgens via Olloy en Oignies naar het eindpunt in Rocroi. Vanaf Rocroi kan je verder naar Reims langs de route van de "Randonneurs et pèlerins RP 51" (Jacobsgenootschap uit Reims).
 • Via Brabantica. Deze pelgrimsroute vertrekt in Bergen-op-Zoom of in Breda (vanaf 2011). Van daar gaat het via Kapellen naar Antwerpen. Vervolgens via Borsbeek en Lier naar Mechelen. In Mechelen heb je twee mogelijkheden: Of je wandelt via Leuven en Hoegaarden naar Geldenaken met aansluiting op de Via Monastica richting Vézelay of Le Puy. Of je stapt via Brussel en Halle naar Nijvel waar je verder kan richting St. Quentin, Parijs en Tours langs de Via Gallia Belgica. Vanuit Brussel kan je eventueel ook via de GR 12 naar Rocroi of via de GR 126 naar Namen.

 • Via Brugensis & Via Scaldea. De routebeschrijving van de Via Brugensis en de Via Scaldea staan samen in één gids. De Via Brugensis loopt van Sluis (NL) naar Sebourg (F) via Hoeke, Damme, Brugge, Lichtervelde, Gits, Roeselare, Menen en Doornik. De Via Scaldea volgt vanuit Gent de Schelde, doet Oudenaarde aan en vervoegt de Via Brugensis in de omgeving van Pecq. Van Sebourg kan je via de GR 122 verder naar de GR 654 (richting Reims, Vézelay). De GR 122 kruist ook de Via Gallia Belgica. Langs deze via kan je verder richting Parijs. Via Limburgica.
 •  
  • Via Limburgica. Deze loopt van Thorn (NL) via Maaseik en Alden Biezen naar Tongeren en verder via Borgworm (Waremme) naar Eghezée. Daar sluit de Limburgica aan op de Monastica. In de gids voor de Via Limburgica vind je ook de routebeschrijving van de Via Monastica, van Éghezée tot Rocroi.
  Overige Routes
  • MarkeringVia Mosana. Van Visé of Aken naar Luik, Hoei en Namen. De brochure is een uitgave van de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle (het Waals Genootschap van Santiago).
   
  • Via Thierache. Van Olloy-sur-Viroin naar Chimay, Guise en Saint-Quentin. De brochure is een uitgave van de Association Belge des Amis de Saint Jacques de Compostelle.
   
  • Via Arduinna. Van Aken, Luik of Malmedy via La Roche en St.-Hubert naar Suxy en Orval. Bewegwijzerd tussen Suxy en Orval. Folder te krijgen bij info@semois-tourisme.be. Meer info over het pelgrimspad bij Claude Ansiaux, 061 32 08 26.