TE VOET > Routes in Frankrijk
Routes in frankrijk
Sommige Vlaamse pelgrims vertrekken in Frankrijk en volgen één van de "historische" pelgrimswegen die in de Codex Calixtinus van Aymeric de Picault beschreven zijn.
Andere pelgrims vertrekken van huis uit. Zij moeten eerst een aanlooproute volgen voor ze op één van deze historische routes komen.

Tot voor een paar jaren was de Via Podiensis of Weg van Le Puy de meest gebruikte pelgrimsweg.
Sinds de gids van de "Historische weg van Vézelay" ook in het Nederlands beschikbaar is en de overnachtingsmogelijkheden langs deze weg flink verbeterd zijn, is de Via Lemovicensis of de Weg van Vézelay het populairst onder de Vlaamse en Nederlandse pelgrims.

Een andere interessante kaart met links naar de beschikbare gidsen vind je op www.santiagoroutes.nl.

Routes door Frankrijk

Door op de kaart te klikken zie je een grotere (1,6 MB) maar ook meer gedetailleerde kaart.

 • Aanlooproute naar Vézelay
  De weg door de Ardennen via de Maasvallei werd al in de middeleeuwen gebruikt door pelgrims uit het noorden, naast de westelijke route via Parijs die om de Ardennen heen liep.
  Op dit ogenblik is de weg via Namen door de Maasvallei en de Champagne naar Vézelay het populairst onder de Vlaamse en Nederlandse pelgrims die van huis uit vertrekken.
  De aanlooproute is niet erg lang (iets meer dan 500 km) en, met uitzondering van de doorsteek door de Ardennen, is hij niet erg moeilijk.
 • Via Lemovicensis
  Deze weg loopt van Vézelay over Limoges en Perigueux naar Ostabat, waar hij samenkomt met de Via Podiensis en de Via Turonensis. Deze Weg van Vézelay loopt ten westen van het Centraal Massief in Frankrijk en kent twee hoofdvarianten: één via Nevers en één via Bourges.. Zijn hoogste punt bereikt hij in de Mont D'Ambazac (600m).
  Hij wordt vooral gebruikt door pelgrims uit Vlaanderen, Nederland en Noord-West-Duitsland.
  Het is de enige weg in Frankrijk die een historische pelgrimsroute volgt. Dit zie je als je naar een detailkaart van de route kijkt: de weg is gericht en vermijdt allerlei nutteloze omwegen en beklimmingen. Op grote delen van de route wordt de "oude” markering nu vervangen, door een nieuwe.

  De overnachtingsmogelijkheden zijn voldoende maar soberder dan de vaak luxueuze onderkomens langs de Via Podiensis.
  Er loopt ook een GR, de GR654, van Vézelay naar St Jean Pied de Port maar deze weg wordt de laatste tijd nauwelijks nog gebruikt door pelgrims.
 • Info Pelgrimsweg van Vézelay
 • Aanlooproute naar Le Puy
  Tot Vézelay is deze aanlooproute gelijk aan de aanlooproute naar de Via Lemovicensis. Vanaf Vézelay tot Le Puy, is de pelgrim aan zichzelf overgeleverd.
  Deze route is niet gemarkeerd en niet goed beschreven. Door wat GR's (Tour du Morvan, GR 3) aan elkaar te breien kan men tot Le Puy komen.
  Er zijn weinig overnachtingsmogelijkheden zodat de pelgrim rekening moet houden met lange etappes en duurdere overnachtingen.
  De aanlooproute lang: ruim 1000 km.
 • Via Podiensis
  De weg loopt van Le Puy over Figeac en Cahors naar Ostabat. De Weg van Le Puy loopt dwars door het Centraal Massief en stijgt tot boven de 1400 m.
  Hij wordt vooral gebruikt door pelgrims uit Zuid-Duitsland en Zwitserland.
  Dit is de eerste moderne "pelgrimsweg" in Frankrijk die is uitgebouwd rond de GR 65. Toen de Via Lemovicensis nog niet beschreven en gemarkeerd was, was de Via Podiensis populair.
  Het grote voordeel van deze weg is dat de voorzieningen het beste zijn van alle Franse pelgrimswegen. Maar dit heeft weer het nadeel dat er daarom veel lange-afstandswandelaars langs de GR 65 lopen zodat het vanaf half mei erg druk wordt.
  Het is een typische GR, die allerlei omwegen maakt en die het liefst via een steile klim over een top gaat. Ervaren pelgrims die deze weg nog volgen, nemen vaak allerlei afkortingen over rustige secundaire wegen.

 • Aanlooproute naar Arles
  Tot Le Puy is de aanlooproute gelijk aan deze van de Via Podiensis. Vanaf Le Puy is er de ca 250 km lange Chemin Régordane die naar St Gilles loopt. St Gilles is de eerste halteplaats na Arles. In de Codex Calixtinus is St Gilles het startpunt van de Via Tolosana en niet Arles. De historische Chemin Régordane is niet gemarkeerd. Er is wel de GR700 die van Le Puy naar St Gilles loopt. Deze GR maakt nodeloze omwegen om asfalt te vermijden en is niet historisch.
 • Via Tolosana
  Deze weg loopt van Arles over Montpellier en Toulouse naar de Somport pas, waar hij Spanje binnengaat. Deze Weg van Arles of Italiaanse Weg loopt dwars door het Plateau du Haut Languedoc (1150 m). Zijn hoogste punt bereikt hij in de Pyreneeën op de Somport: ruim 1600m. Hij wordt vooral gebruikt door pelgrims uit Italië, vandaar de naam "Italiaanse Weg".
  Deze Weg van Arles volgt een GR, de GR653. Het aantal voorzieningen is beperkter dan langs de Via Podiensis, maar voldoende. Soms is men verplicht grotere afstanden af te leggen als men per se in een herberg wil slapen. Indien dit niet mogelijk is, rest enkel een duur Bed & Breakfast als alternatief.
  Ook deze weg is een typische GR, die allerlei omwegen maakt en die het liefst via een steile klim over een top gaat.
  Ervaren pelgrims die deze weg nog volgen, nemen vaak allerlei afkortingen over rustige secundaire wegen.
  Er zijn weinig pelgrims die vanuit Vlaanderen naar Arles lopen, gezien de grote afstand: 1300 km.
  Info De Weg over TOURS en - of PARIJS
 • Aanlooproute naar Tours
  Er bestaat (nog) geen beschreven route vanuit Vlaanderen naar Parijs. De pelgrim moet zelf een route uitstippelen, eventueel door wat GR's aan elkaar te breien.
 • Via Turonensis
  Deze weg loopt van Brussel en Parijs via Tours, Poitiers en Bordeaux naar Ostabat. Hij blijft voortdurend in de Franse laagvlakte en is daarom de gemakkelijkste van de vier traditionele pelgrimswegen.
  Ook deze weg volgt een GR, de GR 655. Er is nog geen beschrijving van het eerste deel van de weg (Brussel-Parijs) maar dit wordt in 2010 of 2011 verwacht.Het aantal voorzieningen is beperkt.
  Ook deze route wordt erg weinig gebruikt door pelgrims uit de Lage Landen.

Naast bovenvermelde toevoerroute(s) vanuit de Nederlanden bestaan ook nog andere pelgrimsroutes die naar één van de vier hoofdroutes leiden. Deze zijn voor ons van minder belang en worden daarom slechts summier behandeld.

 • Andere aanlooproutes
  • Vanaf de Mont St Michel
   Deze route is vooral interessant voor mensen uit Engeland, Bretagne en Normandië
  • Vanuit Noord- en Midden-Duitsland
   Duitse pelgrims trekken, voor zover ze niet door de Lage Landen lopen, vanaf Trier in de richting van Vézelay.
  • Vanuit Zuid-Duitsland en Zwitserland
   Vanuit Zuid-Duitsland en Zwitserland (Genève) zijn er routes (o.a. via Cluny) die naar Le Puy leiden.
  • Vanuit Italië
   De Italiaanse pelgrims trekken langs de Middellandse Zee naar Arles.