TE VOET > Routes in Spanje/Portugal
Pelgrimswegen in Spanje en Portugal
Routes door SpanjeRoutes in Spanje

In Spanje zijn de meest gebruikte pelgrimswegen de Camino Francés/Camino Aragonés, de Camino del Norte/Camino Primitivo, de Via de la Plata/Camino Sanabrés, de Camino de Levante en de Camino de Fisterra.
Buiten deze bekende wegen hebben de laatste tijd enkele routes aan belang gewonnen: de Caminho Português, de Camino Mozárabe, de Camino Inglés, de Camino de Madrid en de Ruta de la Lana.
Daarnaast bestaan er nog vele andere wegen zoals de Camí de Gironi, de Camino del Sur, de Camino del Salvador, de Ruta Vadiniense enz.

(Door aanklikken is de kaart te vergroten)

Een andere interessante kaart voor Noord-Spanje, met links naar de beschikbare gidsen, vind je op www.santiagoroutes.nl.


 • Camino Francés/Camino Aragonés
  De Camino Francés
  of Franse Weg is de bekendste en meest gebruikte pelgrimsweg naar Santiago. De route vertrekt in Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de voet van de Pyreneeën. Tot Santiago is het een kleine 800 kilometer. De weg loopt via Roncesvalles naar Pamplona en verder over Burgos naar León. Vandaar gaat het naar Astorga en verder naar O' Cebreiro in Galicië. Dan is het nog 150 km tot Santiago.
  De pelgrims die vanuit Vlaanderen vertrekken en in Frankrijk de Via Lemovicensis (Weg van Vézelay), de Via Turonensis (Weg van Tours) of de Via Podiensis (Weg van Le Puy) gevolgd hebben, komen aan in Saint-Jean-Pied-de-Port.
  De pelgrims die vanuit Arles langs de Via Tolosana (Weg van Arles of Italiaanse Weg) gaan, komen langs de Somportpas op 1632 m hoogte Spanje binnen. Hier begint de Camino Aragonés, die net vóór Puente la Reina op de Camino Francés aansluit.
  De Camino Francés is prima gemarkeerd en er is meer dan voldoende accommodatie onderweg. Deze weg is heel druk belopen, zeker tijdens het hoogseizoen van half juni tot half september.
 • Camino del Norte/Camino Primitivo
  De Camino del Norte of Kustroute is ouder dan de Camino Francés. De weg begint aan de Frans-Spaanse grens in Hendaye/Irún en volgt in grote mate - zoals zijn naam het zegt - de kust. De route komt achtereenvolgens door Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië.
  De Kustroute is zwaarder dan de Camino Francés en het levensonderhoud op deze route is duurder. De afstand Irún-Santiago is ongeveer 800 km.
  In Villaviciosa kan je de Kustroute verlaten en de Camino Primitivo volgen, die via Oviedo en Lugo naar Melide of Arzua op de Camino Francés leidt. De Camino Primitivo gaat dwars door het Cordillera Cantábrica (Cantabrisch Gebergte), met als hoogtepunt de 'Ruta de los Hospitales', die je bij goed weer kan volgen.
  ==> www.caminosnorte.org

 • Vía de la Plata/Camino Sanabrés
  De Vía de la Plata volgt de oude Romeinse heirbaan die de Middellandse zee met de Atlantische Oceaan verbond. Deze route vertrekt in Sevilla en splitst zich in het dorp Granja de la Moreruela.
  Wanneer je daar naar het westen afbuigt, stap je over de Camino Sanabrés langs Puebla de Sanabría en Ourense naar Santiago.
  Blijf je rechtdoor stappen naar het noorden dan kom je in Astorga op de Camino Francés.
  De afstand Sevilla-Santiago bedraagt ongeveer 1000 km. De Vía de la Plata is in de zomermaanden bloedheet. Daarom raden we aan om zeker niet na half mei en voor half september vanuit Sevilla te vertrekken. Door de drukte op de Camino Francés kiezen meer en meer Vlaamse en Nederlandse pelgrims voor de Vía de la Plata, zeker als ze de Camino Francés al gestapt hebben.
  => http://www.viaplata.org.es/
  => geactualiseerde lijst van de albergues (1-1-2014)
  => uit de IHOLA!

 • Camino de Levante
  De Camino de Levante vertrekt in Valencia en loopt via Albacete, Toledo en Avila naar Zamora waar hij op de Vía de la Plata uitkomt.
  De Camino de Levante tot Zamora is 860 km lang, tot Santiago is het ongeveer 1300 km. Hij is goed gemarkeerd maar het aantal pelgrimsherbergen is beperkt. De pelgrims zijn daarom vaak verplicht om in een hostal te slapen. Dit maakt wel dat een pelgrimstocht langs de Camino de Levante iets duurder is.

 • Camino de Fisterra
  Een pelgrim die in Santiago de Compostela aankomt, kan zijn pelgrimage hier stoppen of kan doorlopen tot Fisterra of Muxia aan de Atlantische kust. In Fisterra verbranden pelgrims symbolisch een kledingstuk, want officieel is dit niet meer toegelaten. Van Santiago tot Fisterra is het 118 km. Er zijn voldoende albergues onderweg.

  Behalve bovenstaande klassieke pelgrimsroutes zijn er ook meerdere wegen, die goed gemarkeerd en beschreven zijn en die de laatste tijd aan populariteit winnen.

 • Camino de Madrid
  De Camino de Madrid vertrekt in Madrid en loopt naar Sahagún op de Camino Francés. De weg tussen Madrid en Sahagún is 321 km lang (675 km tot Santiago) en is goed gemarkeerd. Er zijn voldoende pelgrimsherbergen aanwezig, aangevuld met enkele hostals.
  De weg is meestal licht heuvelig, behalve enkele kilometers voor Valladolid, waar het plat is, en net vóór Segovia, waar het bergachtig is. Aan de Puerto wordt hij de Fuenfria.
  Deze camino is goed voorzien van pijlen. Er staan ook geregeld borden met informatie over de camino en er zijn ook enkele kleine varianten die de moeite lonen, zoals de weg die langs het klooster in Santa Espina en het prachtige retablo in Melgar de Arriba loopt.
  De Camino de Madrid wordt niet druk belopen. Pelgrims kom je er dus niet of heel weinig tegen. In de zomermaanden is het er warm.

 • Camino Inglés
  El Ferrol en La Coruña waren de havens waar de pelgrims aan land gingen als ze per boot uit Engeland, de Nederlanden, Noord-Duitsland en Scandinavië kwamen.
  De Camino Inglés is relatief kort: ca. 115 km van El Ferrol en minder dan 80 km vanuit La Coruña tot Santiago. De pelgrims die de camino vanaf La Coruña stappen, krijgen geen compostela, omdat de minimale loopafstand van 100 km niet gehaald wordt.
  De weg is goed bewegwijzerd en er zijn voldoende herbergen langs de route.

 • Camino Mozárabe
  De Camino Mozárabe loopt van Granada via Córdoba naar Mérida waar hij op de Via de la Plata uitkomt. Voor een deel volgt hij hierbij romeinse heirbanen en/of Moorse wegen. Waar dit door woning- of wegenbouw niet mogelijk is, is uit praktische overwegingen voor een alternatieve route gekozen.
  De weg is goed gemarkeerd met gele pijlen.
  De afstand tussen Granada en Mérida bedraagt ongeveer 400 km. De pelgrim moet er wel rekening mee houden dat door de onherbergzame natuur de dagelijkse etappes vaak langer dan 30 km zijn. Ook doet hij er goed aan om vanwege de hitte de Camino Mozárabe te vermijden van midden juni tot midden september.

 • Ruta de la Lana
  De weg loopt van Alicante naar Burgos langs een oude handelsroute voor het transport van wol ("Lana"). Deze weg is relatief recent: de eerste beschrijving dateert uit de 17e eeuw.
  Hoewel de eerste moderne gids dateert uit 1993 (Cuenca-Burgos), is deze weg nooit populair geworden bij de Vlaamse pelgrims. De route is niet moeilijk door het reliëf, maar omdat er weinig herbergen zijn. Ook is hij slechts gedeeltelijk gemarkeerd.
  De afstand van Alicante tot Burgos bedraagt ca. 675 km. Vandaar kan je de Camino Francés volgen.

  Behalve deze wegen bestaan er ook nog enkele minder gebruikte wegen. Hiervoor geldt zoals steeds: hoe minder gebruikers, hoe minder overnachtingsmogelijkheden. Ook wordt de markering voor deze wegen vaak minder goed op peil gehouden dan voor de belangrijkere wegen en wordt er soms niet in omleidingsroutes voorzien bij wegwerkzaamheden. Het kan voor een pelgrim een uitdaging zijn om via deze wegen een deel van zijn/haar pelgrimstocht te volbrengen.
  Er worden voortdurend "pelgrimswegen" gecreëerd. Daarom volgend overzicht:

 • Camí Gironi
  Deze route vertrekt aan de Coll de Panissars en gaat naar Montserrat. Hier zijn twee mogelijkheden.
  • Je kan de Cami Catalan/Sant Jaume1 (komt van Barcelona) volgen naar Zaragoza en verder de Camino del Ebro tot Logroño op de Camino Francés. De weg tussen Barcelona en Logroño is 400 km lang, is goed gemarkeerd, maar het aantal pelgrimsherbergen is beperkt.
  • Je kan ook de Cami Catalan/Sant Jaume 2 volgen van Montsserrat naar San Juan de la Peña. Hij komt uit op de Camino Aragonés en krijgt in Puente la Reina aansluiting op de Camino Francés.
   Italianen en pelgrims uit de Languedoc gebruiken deze routes.

 • Camino del Salvador
  Toen de Arabieren het noorden van Spanje plunderden, werden veel relikwieën in de kathedraal van El Salvador in Oviedo (in het uiterste noorden van Spanje, beschermd door de Cordillera Cantábria) in veiligheid gebracht. Pelgrims op de Camino Francés maakten vaak een omweg in León om in Oviedo deze relieken te vereren. Vanaf Oviedo vervolgden ze dan hun weg langs de Camino Primitivo naar Santiago.
  De weg is ongeveer 120 km lang tot Oviedo. Overnachten kan je in refugio's en hostals.

 • Ruta Vadiniense/Picos de Europa
  Deze weg loopt van Potes (in de Picos de Europa) naar Mansilla de las Mulas op de Camino Francés. Je kan deze weg ook starten in Santander of San Vicente de la Barquera. Hij is bewegwijzerd en er bestaat een gids van. Op sommige plaatsen is deze camino iets minder gemarkeerd en word je op asfalt gestuurd. Met een goede kaart kan je mooie aarden wegen vinden en belopen. Overnachtingen zijn er in voldoende albergues en een paar hotels.
  Deze camino verbindt de Camino del Norte met de Camino Francés en is vanuit San Vicente 185 km lang. Vóór Mansilla zijn er twee varianten mogelijk.

 • Camino Vasco del Interior of Camino de Bayona
  De weg loopt van Bayonne en Irún via Vitoria naar Santo Domingo de la Calzada of naar Burgos. Hij krijgt ook wel de naam "Weg van de Tunnel van San Adrián", omdat hij door een oude tunnel loopt. Het is eigenlijk een GR/LAW-pad dat ook in de markt wordt gezet als moderne pelgrimsroute door het departement van Cultuur van de Baskische regering. De weg vanaf Bayonne tot Santo Domingo is 222 km lang, tot Burgos 292 km. Er zijn een paar albergues, aangevuld met hostals en pensions. Je vervolgt je wandeling over de Camino Francés.

 • Camino Manchego
  Deze camino loopt van Ciudad Real naar Toledo op de Camino de Levante. Hij is 123 km lang. De minimale hoogte is 450 m, de maximale 940 m. Hier zijn geen albergues maar wel hostals en pensions.

 • Camino del Sur
  De stad Huelva, waar deze camino begint, was een van de havens waar pelgrims vanuit de Canarische eilanden of vanuit Zuid-Amerika aan land gingen om langs de Via de la Plata naar Santiago te pelgrimeren.
  Na 175 km valt de Camino del Sur in Zafra samen met de Via de la Plata.
  De weg is redelijk bewegwijzerd. De gele pijlen worden geleidelijk aangevuld met paaltjes met het schelpsymbool.
  Buiten hostals en pensions zijn er de ayuntamientos die pelgrims helpen onderdak te vinden.
  Vanwege de hitte kan je de Camino del Sur best vermijden van midden juni tot half september.

 • Camino del Sureste
  Deze camino loopt van Alicante naar Benevente en verder via de Vía de la Plata naar Santiago.
  Van Alicante naar Benavente is het 737 km. Er zijn onderweg voldoende albergues, hostals en pensions.

 • Camino de Cádiz /Via Augusta
  Net als Huelva was Cádiz (de oudste stad van Europa?) een haven waar pelgrims vanuit de Canarische eilanden of vanuit Zuid-Amerika aan land gingen om langs de Vía de la Plata naar Santiago te pelgrimeren.
  Na 172 km komt de Camino de Cádiz in Sevilla aan en kan de weg vervolgd worden langs de Vía de la Plata.
  Dit is waarschijnlijk de vlakste van alle Jakobswegen in Spanje. De weg is bewegwijzerd met gele pijlen. Er zijn geen pelgrimsherbergen langs deze weg, maar wel meerdere hostals. Overnachten is dus geen probleem.
  De pelgrim doet er goed aan om, wegens de hitte, de Camino de Cádiz te vermijden van midden juni tot midden september.

 • Ruta de Baztan
  Deze route vertrekt in Bayonne in Frankrijk en loopt tot Trinidad de Arre, net vóór Pamplona. De afstand tussen Bayonne en Pamplona is 108 km. Het is een mooie alternatieve route om in Baskenland over de Pyreneeën te trekken. In Pamplona volg je de Camino Francés.
  Er zijn voldoende albergues op de weg voorhanden.

 • Camino Castellano/Aragonés
  Deze route begint in Gallur, even boven Zaragoza, en loopt via Soria naar Santo Domingo de Silos over een afstand van 237 km. In Santo Domingo volg je de Ruta de la Lana tot Burgos en verder de Camino Francés. Er zijn op de Camino Castellano slechts twee overnachtingen in albergues, maar hostals zijn overal te vinden.

 • Camino de Invierno
  Deze camino vertrekt in Ponferrada op de Camino Francés en valt samen met de Camino Sanabrés in Laxe. Het is een stuk van 194 km dat vooral in de winter wordt genomen om de hoogten rond O Cebreiro te omzeilen.Routes door Portugal
De meest gebruikte weg door Portugal is de Caminho Português, in het westen van het land. De Via Lusitania, die vanaf de Algarve door centraal Portugal naar Santiago loopt, is nauwelijks bewegwijzerd en wordt dan ook bijna niet gebruikt.
De naamgeving van deze wegen is niet eenduidig: eigenlijk betekenen Via Lusitania (in het Latijn) en Caminho Português (in het Portugees) hetzelfde: "Portugese Weg". Afhankelijk van de gids of auteur worden ze ook vaak door elkaar gebruikt.
 • Caminho Português
  De route vertrekt in Lissabon en loopt noordelijk naar de universiteitsstad Coimbra, waar hij zich splitst.
  • De westelijke tak volgt min of meer de kust over Porto, Viana do Castelo en steekt de Spaanse grens over in Valença. In Spanje gaat het vanaf Tui over Vigo en Pontevedra naar Santiago.
  • De oostelijke tak loopt van Coimbra over Viseu, Vila Real en Chaves. In Spanje gaat het verder via Verin en Ourense over de Camino Sanabrés naar Compostela.
De afstand Lissabon-Santiago bedraagt ongeveer 600 km.
Zeker op het stuk tussen Lissabon en Porto zijn er nauwelijks overnachtingsmogelijkheden in pelgrimsherbergen. Als alternatief kan je soms bij de vrijwillige brandweer ("bombeiros voluntarios") overnachten. Dit wordt niet altijd toegestaan en vaak moet je in een duurder hostal de nacht doorbrengen.
 • Via Lusitania
  De weg van Faro-Lagos-Tavira in de Algarve naar Ourense is nauwelijks gemarkeerd. In het Duits is er één boek (Conrad Stein Verlag - "Jakobsweg Ostportugal - Via Lusitana von der Algarve nach Ourense") dat een beschrijving geeft. Het vermeldt dat deze weg bestemd is voor ervaren pelgrims, die liefst een mondje Portugees praten en niet bang zijn om langs ongemarkeerde wegen te lopen.
  Zie website: http://walkingbaesurissantiago.blogspot.com/